Waarom de naam 'Taiwan' tijdens de Spelen verboden is
De Olympische Spelen zijn voor deelnemende landen een kans om zichzelf sportief op de kaart te zetten. Maar voor China is het juist een kans om een ander land onzichtbaar te maken: Taiwan. En dat lukt aardig, want dankzij een afspraak met het IOC verwijderen beveiligers iedere vlag, spandoek of andere uiting van Taiwanese identiteit snel van de tribunes.
Studente Angelina Yang had zich vooraf goed ingelezen over wat wel en niet mag als fan tijdens de Spelen. Ze wist dat politieke uitingen verboden zijn, en ook de Taiwanese vlag mag niet. Dus knipte ze de vorm van het eiland uit een stuk karton. Daarop schreef ze de slogan: 'Kom op, Taiwan!' Yang ging ervan uit dat dit binnen de regels zou vallen, dus was ze verbaasd toen op de tribune bij een badmintonwedstrijd plotseling een beveiliger kwam opdraven.
Nog voordat de beveiliger iets kon zeggen, werd Yangs bord agressief uit haar handen getrokken door een andere toeschouwer. Taiwan speelde tegen China, dus dat het om een Chinees ging, ligt voor de hand. Tegen de Britse krant The Guardian zegt ze zowel boos als verbaasd te zijn. "We doen niets verkeerd. Waarom worden we zo behandeld?"
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Volgens het IOC had Yang niet het recht het bord te laten zien. En er zijn meer incidenten rond het Taiwanese team in Parijs. Fans moesten voor het oog van de wereld hun vlaggen en posters inleveren. Taiwanese fans wordt opgedragen schmink van hun gezichten te vegen als daarop de Taiwanese vlag te zien is. Het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken is woedend: "Het gaat in tegen zowel de wet als de vrijheid van meningsuiting", zegt een woordvoerder.
De organisatie van de Spelen probeert sport en politiek gescheiden al jaren te houden. Daarvoor is ooit de zogenoemde Rule 50 in het leven geroepen. In deze video leggen we uit wat die regel inhoudt:
Chinees Taipei
Dat de naam 'Taiwan' door fans niet mag worden gebruikt, is niet nieuw. Sinds 1981 is er de afspraak dat Taiwan mee mag doen met de Olympische Spelen, maar niet onder eigen naam en vlag.
Het team draagt de naam 'Chinees Taipei'. Dit is omdat China Taiwan als onderdeel van het eigen territorium ziet, en bijna geen land ter wereld Taiwan officieel erkent. Taiwan moest destijds wel akkoord gaan met de alternatieve naam, anders kon het fluiten naar olympische deelname.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Maar in Taiwan groeit het verzet hiertegen. Deels dankzij een groeiend gevoel van eigen identiteit op het eiland, maar ook dankzij Taiwans prestaties in de sport. Achter de schermen wordt gelobbyd om Taiwan gewoon onder eigen naam mee te laten doen. Voor China is dit echter onbespreekbaar.
Nationale trots
Dit weekend heeft Taiwan de kans geschiedenis te schrijven door zijn eerste gouden medaille in het boksen te veroveren: de 28-jarige Lin Yu-ting staat dan in de finale tegen de Poolse Julia Szeremeta. Ook daar zullen Taiwanese fans naar verwachting proberen de wereld toch iets te laten zien van hun eigen 'nationale trots'.
Intussen zegt de belaagde toeschouwer Angelina Yang naar de Franse politie te stappen voor het incident bij het badminton. "Het IOC behandelt Taiwan erg hard," zegt ze. Ze hoopt dat de regels snel veranderen en dat ze bij de volgende Spelen gewoon met de Taiwanese vlag kan wapperen.