'Zag niemand aankomen'

Bloedbad in Russisch legerkonvooi bij Oekraïense aanval over de grens

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Bloedbad in Russisch legerkonvooi bij Oekraïense aanval over de grens
RTL

In Oekraïne wordt feestgevierd na een succesvolle aanval over de Russische grens. Vanochtend doken beelden op van uitgebrande Russische legervoertuigen met daarin tientallen lijken. Persbureau Reuters verifieerde de echtheid van de beelden. "Iedereen heeft het erover."

Al een aantal dagen zorgt Oekraïne wereldwijd voor verbazing door aanvallen over de grens met Rusland. In de Russische regio Koersk is het Oekraïense leger tot tien kilometer Rusland binnengedrongen. 

Voor het eerst sinds inval

Officieel heeft Oekraïne nog niet erkend achter de aanvallen te zitten, al zei president Volodymyr Zelensky gisteravond wel dat 'Rusland de oorlog naar ons land bracht en moet voelen wat het gedaan heeft'. Het is voor het eerst sinds de oorlog in Oekraïne in 2022 begon dat Oekraïne zo ver wist door te dringen in Rusland.

Hoeveel schade Oekraïne wist aan te richten, werd pas vanochtend duidelijk toen er beelden opdoken van een volledig uitgebrand Russisch konvooi met tientallen omgebrachte militairen. Bekijk die beelden hier. Pas op, deze kunnen als schokkend worden ervaren: 

"Kijk wat er van over is", hoor je de voorbijgangers zeggen.

Persbureau Reuters verifieerde de echtheid van de beelden, die zijn gemaakt ten oosten van het plaatsje Rilsk in de regio Koersk. Vannacht werden daar al zware explosies gemeld. 

'Onverwacht succesje'

RTL Nieuws-verslaggever Chris Colijn is in Oekraïne en merkt daar de impact van de slag over de grens. "Het is een onverwacht succesje, want niemand zag dit aankomen", legt hij uit. "Dat Oekraïne Rusland ineens binnenvalt, geeft een enorme morele boost. Iedereen heeft het erover en het wordt gevierd." 

De beelden doken op in Rilsk, in de Russische regio Koersk.
De beelden doken op in Rilsk, in de Russische regio Koersk.

Voormalig commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif zegt tegen RTL Nieuws dat Rusland moeite heeft om de Oekraïners terug te drijven. "De Russen zijn verrast, en dat is opvallend. Het laat zien dat deze operatie heel goed is voorbereid en minstens net zo goed is geheimgehouden."

Ook zorgen

Volgens De Kruif lopen de Russen nu tegen het probleem op dat het gros van hun troepen in de Donbas zitten en niet in Koersk. "Dus moet Rusland die troepen naar Koersk transporteren. En dat doe je niet zomaar, want ook de hele logistiek moet mee."

Het roept volgens Colijn ook de vraag op wat Oekraïne probeert uit te halen met de aanval. "Oekraïners willen geen stukken van Rusland inlijven, ik hoor hier wel dat mensen zich er zorgen om maken hoeveel manschappen en energie er gaat zitten in het aanvallen van Russisch grondgebied." 

Noodtoestand

In Koersk zijn inmiddels duizenden mensen geëvacueerd en is de noodtoestand uitgeroepen. Het Russische leger doet er alles aan de Oekraïners het land weer uit te drijven. De Russische president Vladimir Poetin sprak eerder deze week, toen de beelden van de uitgebrande trucks nog niet waren opgedoken, van 'een grote provocatie'. 

Oekraïne begon deze aanval terwijl het in het oosten van Oekraïne juist slecht gaat. In de regio's Donetsk en Loehansk, ook wel de Donbas genoemd, staat het leger van Oekraïne onder zware druk. Meer daarover leggen we uit in deze video: 

Tekorten aan de Oekraïense kant zorgen voor scheuren in de verdediging, met de verrassingsaanval probeert Oekraïne daar verandering in te brengen.
Lees meer over
Oorlog in OekraïneDefensieRuslandOekraïne