Oekraïne claimt inname meer dan 100 Russische plaatsen: 'Niet zo'n succes als het lijkt'
Oekraïne zegt dat het al meer dan 100 plaatsen heeft ingenomen in de Russische regio Koersk. Dat heeft de hoogste militair van het land, Oleksandr Syrsky, gezegd. De troepen zouden nog steeds oprukken in Rusland.
De generaal zei dat Oekraïne in Koersk een gebied heeft veroverd van bijna 1300 vierkante kilometer. Bij die opmars zouden de afgelopen weken 594 Russische soldaten krijgsgevangen zijn genomen.
Oekraïne lanceerde de verrassingsaanval op Koersk begin augustus. De aanval lijkt bedoeld om Russische troepen weg te trekken van andere fronten, zoals in de Donbas-regio in het oosten van Oekraïne.
Strategie niet succesvol
Maar volgens Chris Colijn, RTL Nieuws-redacteur die gespecialiseerd is in Rusland en Oekraïne, is deze strategie nog niet succesvol: "We zien dat Rusland wel nieuwe troepen naar dit gebied stuurt op de opmars van Oekraïne af te remmen, maar die komen vooral uit gebieden in Rusland waar ze niet dringend nodig zijn zoals Siberië en rond Moskou. De Russische soldaten aan de belangrijke fronten zoals de Donbas-regio, blijven daar met dezelfde inzet vechten."
Op dit kaartje geeft het oranje gebied ten noorden van de grens tussen Oekraïne en Rusland de regio aan die Oekraïne veroverd heeft:
Rusland zou tot dusver zo'n 30.000 manschappen naar Koersk hebben verplaatst. "En dat worden er steeds meer", aldus Syrsky. Die stelde dat pogingen om de Oekraïense troepen in Koersk te omsingelen en aan te vallen worden afgeslagen.
Het getal van 100 veroverde plaatsen is volgens Colijn 'minder indrukwekkend dan het lijkt'. "Het Oekraïense leger rukt op in dit gebied, maar het is dunbevolkt. Als ze door die plaatsen trekken, richten ze een commandopost op en laten daar een paar soldaten achter. Dat noemen ze dan veroverd. Maar het is niet zo dat ze dit gebied met een enorme troepenmacht onder controle houden."
De vraag is vooral wat Oekraïne met dit gebied van plan is, volgens Colijn. "Rusland provoceren, in elk geval. En ze hoopten dus dat de Russen soldaten van andere fronten weg zouden halen, maar dat gebeurt niet. Dat zou voor Poetin ook een heel pijnlijke maatregel zijn. In Rusland vertellen ze het volk: dit is even vervelend, maar we krijgen dit gebied binnenkort weer terug."
Voordat het zover is, kunnen er volgens Colijn misschien wel een paar maanden verstrijken.
Russen bouwen linie van loopgraven tegen Oekraïense opmars: 'Maar Oekraïne blijft niet lang'
Tegelijk heeft het Oekraïense leger het moeilijk in de Donbas, met name bij de stad Pokrovsk. Russische troepen veroveren daar langzaam maar zeker meer grondgebied. Het Russische leger rukt op naar Pokrovsk, dat geldt als een logistiek knooppunt bij het sturen van voorraden naar het front. Rusland meldde eerder vandaag de verovering van een dorp in de buurt van de stad, de plaats Orlivka.
Gisteren en vandaag voerde Rusland ook grootschalige aanvallen met drones en raketten uit op doelen in meerdere regio's in Oekraïne. Daarbij vielen doden. Ook raakte de energievoorziening beschadigd.
Biden, Trump en Harris
Oekraïne sprak over laffe aanvallen op burgers en vroeg buitenlandse bondgenoten om meer steun.
De Oekraïense president Zelensky liet vandaag ook weten een voorstel over het einde van de oorlog met Rusland te presenteren aan de Amerikaanse president Joe Biden. Hij wil ook de presidentskandidaten Kamala Harris en Donald Trump inlichten over zijn plannen. Harris heeft aangegeven het Oekraïne-beleid van Biden te willen voortzetten, maar Trump heeft regelmatig laten doorschemeren dat Kyiv onder zijn leiding op veel minder steun kan rekenen.
Zelensky zegt dat de oorlog via gesprekken tot een einde moet komen, maar dat Oekraïne daarvoor wel een 'krachtige uitgangspositie' moet verwerven. Dat gebeurt onder meer door de inval in de Russische regio Koersk.