Onderzoek onder 15-jarigen

WHO bezorgd over condoomgebruik jongeren, ook Nederland blijft achter

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPWHO bezorgd over condoomgebruik jongeren, ook Nederland blijft achter
RTL

Europese jongeren die seks hebben, gebruiken steeds minder vaak een condoom. Uit internationaal onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat ook Nederlandse tieners het voorbehoedsmiddel nogal eens vergeten. Sterker nog: we presteren ondergemiddeld.

De WHO deed onderzoek onder meer dan 242.000 15-jarigen in 42 landen. Het aantal jongens dat een condoom gebruikte lag in 2022 op 61 procent. Bij de meisjes was het condoomgebruik 57 procent. 

'Risico op soa's'

Nederlandse jongeren presteerden nóg slechter, is te lezen in het onderzoek. 57 procent van de Nederlandse jongens gebruikte een condoom, tegenover 52 procent van de meisjes. 

In heel Europa daalde het condoomgebruik, meldt de WHO, die de cijfers vergeleek met 2014. Tien jaar geleden gebruikte 70 procent van de 15-jarige jongens een condoom en 63 procent van de meisjes. 

Gemeenteraad akkoord: gratis condooms voor inwoners van Diemen
Lees ook

Gemeenteraad akkoord: gratis condooms voor inwoners van Diemen

"Jongeren lopen op deze manier een aanzienlijk risico op soa's en ongeplande zwangerschappen", zegt de WHO over de nieuwe cijfers. 

Jongeren uit arme gezinnen zijn volgens het onderzoek meer geneigd om geen voorbehoedsmiddelen te gebruiken dan jongeren uit rijkere families.

Seksuele voorlichting verwaarloosd

De WHO verwijt landen dat ze seksuele voorlichting aan jongeren verwaarlozen. En waar wel voorlichting is, ziet de WHO veel onrechtmatige kritiek dat het seksuele handelingen zou aanmoedigen. "In realiteit zorgt voorlichting er juist voor dat jongeren de juiste kennis krijgen om verantwoorde keuzes te maken."

Volgens de WHO leidt vrijen zonder condoom niet alleen tot geslachtsziekten en ongewenste zwangerschappen, het leidt ook tot hogere kosten in de gezondheidszorg, uitval in het onderwijs en een verslechterd carrièreperspectief.

Aidsfonds-Soa Aids Nederland liet eerder dit jaar weten dat Nederland niet genoeg doet om soa's onder jongeren te voorkomen. De organisatie wil dat er meer aandacht komt voor het gebruik van condooms en dat seksuele gezondheidszorg toegankelijker wordt. 

"Condooms zijn essentieel om gonorroe en andere soa's te voorkomen. Publiekscampagnes, zoals de Vrij Veilig-campagnes van 1987 tot 2011, spelen een belangrijke rol in het verhogen van condoomgebruik en daarmee het voorkomen van soa's", zei directeur Mark Vermeulen eerder dit jaar toen duidelijk werd dat het aantal mensen met gonorroe fors was toegenomen
 

De ene test geeft binnen 15 minuten een uitslag, de andere wordt naar een laboratorium gestuurd.
Lees meer over
WHOSeksSOA