92 vlindersoorten

Sri Lanka deelt hoogste boete ooit uit aan Italiaanse insectenstropers: 'Afschrikwekkende werking'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Department of Wildlife Conservation / FacebookSri Lanka deelt hoogste boete ooit uit aan Italiaanse insectenstropers: 'Afschrikwekkende werking'
RTL

Een 68-jarige Italiaan en zijn 28-jarige zoon zijn in Sri Lanka veroordeeld tot het betalen van een megaboete voor het smokkelen van honderden insecten. Ze hadden de insecten, waaronder 92 soorten vlinders, gevangen in een natuurpark en waren van plan om die te prepareren.

Vader en zoon moeten een boete van 60 miljoen Sri Lankaanse roepie betalen, omgerekend ruim 180.000 euro. Als ze daar niet in slagen, moeten ze ieder voor twee jaar de gevangenis in. Het is de hoogste boete die ooit voor zo'n vergrijp is uitgedeeld in het Zuid-Aziatische land.

De mannen werden op 8 mei op heterdaad betrapt door opzichters in het nationaal park Yala, het één na grootste natuurpark van Sri Lanka. In de kofferbak van hun auto hadden ze honderden potten gevuld met insecten. "Die waren allemaal al dood toen we ze vonden", zegt één van de opzichters tegen de BBC. "Het waren er meer dan 300."

Afschrikwekkend hoge boete

Er werden meer dan 800 aanklachten tegen de Italianen uitgevaardigd. Later werd dat aantal teruggebracht naar 304. Ze moeten het boetebedrag voor 24 september betalen, anders gaan ze voor twee jaar de gevangenis in.

De mannen waren op vakantie in Sri Lanka. Sinds hun arrestatie staan ze onder huisarrest. De oudste verdachte zou een in Italië gerespecteerde arts zijn. In Italiaanse media wordt de commerciële waarde van de insecten betwist. De hoogte van de boete zou vooral bedoeld zijn om zijn afschrikwekkende werking.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
StroperijInsectenSri Lanka