Op eigen golfbaan

Trump lijkt opnieuw te zijn ontsnapt aan moordaanslag: 'Dit is ronduit schokkend'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© TNS / ABACATrump lijkt opnieuw te zijn ontsnapt aan moordaanslag: 'Dit is ronduit schokkend'
RTL

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump lijkt te zijn ontsnapt aan een aanslag. Op de golfbaan in Florida waar de oud-president aan het golfen was, zag een van zijn beveiligers van de geheime dienst de loop van een geweer uit de bosjes steken. De beveiliger opende direct het vuur, waarna de verdachte vluchtte. "Het is ronduit schokkend dat het wéér bijna is misgegaan", zegt correspondent Erik Mouthaan.

Trump was op dat moment nog bij de vorige hole, op zo'n 300 tot 500 meter afstand van deze plek. 

Ongedeerd en veilig

De verdachte liet een automatisch geweer met vizier, een GoPro-camera en twee rugzakken achter op de plaats delict en vluchtte in een zwarte Nissan. Een getuige zag het gebeuren en wist foto's te nemen van de auto. Daardoor kon de verdachte in een nabijgelegen gemeente worden aangehouden en overgedragen aan de Secret Service, die zorgt voor de beveiliging van Trump.

De autoriteiten hebben bevestigd dat de verdachte de 58-jarige Ryan Wesley Routh is. Hij zou al acht keer gearresteerd zijn voor kleinere misdaden, aldus een verslaggever van CNN. Maar over zijn motief voor de vermoedelijke aanslag op Trump is nog niets bekend.

Politie bij de golfclub© ANP
Politie bij de golfclub

De presidentskandidaat heeft zelf laten weten ongedeerd en veilig te zijn. De 'mogelijke moordaanslag op de oud-president' wordt door de FBI onderzocht. 

De staat Florida doet daarnaast eigen onderzoek naar de nieuwe moordpoging op Trump, laat gouverneur Ron DeSantis weten via X. Volgens DeSantis verdienen de mensen het om de waarheid te weten over de verdachte en hoe hij op minder dan 500 meter bij Trump in de buurt kon komen.

Trumps eigen golfclub

Het gebeurde rond half twee gistermiddag (Amerikaanse tijd) bij Trumps eigen golfclub in West Palm Beach in Florida, waar de Republikeinse presidentskandidaat op dat moment aan het golfen was.

"We weten dat de Secret Service er niet blij mee is dat Trump zo graag golft," zegt Mouthaan. "Hij begeeft zich dan op een open terrein waar hij grote afstanden aflegt. Bovendien wil hij zelf niet dat de baan dan wordt afgesloten voor andere leden van de golfclub. Het is enorm gevaarlijk."

Zowel president Joe Biden als vicepresident Kamala Harris, Trumps tegenstander in de presidentsverkiezingen op 5 november, is op de hoogte gebracht van wat er is gebeurd. Zij verklaarden beiden 'opgelucht' te zijn dat Trump ongedeerd is gebleven.

Eerdere moordpoging

Trump raakte op 13 juli lichtgewond bij een moordpoging in Pennsylvania. Toen raakte een kogel zijn oor, terwijl hij op een podium een menigte toesprak.

Volgens Mouthaan maakt Trumps reactie op beide gepoogde aanslagen veel los bij zijn fans. "Het is heel opmerkelijk dat Trump zo koelbloedig is gebleven sinds de aanslag van twee maanden geleden, net als nu. Dat leidt ertoe dat fans zeggen dat hij zo'n sterke leider is". 

Een Trump-fan uit Wisconsin zei tegen Mouthaan dat Trump continu van alles wordt aangedaan, "Maar dat hij voor ons blijft vechten".

Lees meer over
Donald TrumpLink in bioVerenigde Staten