'In opdracht van Iran'

Israël pakt zakenman op die plan had premier Netanyahu te vermoorden

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPIsraël pakt zakenman op die plan had premier Netanyahu te vermoorden
RTL

Israël heeft een zakenman gearresteerd die volgens Israëlische veiligheidsdiensten van plan zou zijn geweest om premier Benjamin Netanyahu en andere hoge figuren binnen de regering te doden.

Het zou gaan om een Israëlische zakenman met Turkse banden die zou handelen in opdracht van Iran. De man is vorige maand aangehouden, zeggen de diensten. 

Bijeenkomsten in Iran

Volgens Israël was de zakenman op ten minste twee bijeenkomsten in Iran aanwezig. Hij zou daarvoor in een auto vanuit Turkije naar Iran zijn gesmokkeld. 

Op de bijeenkomsten zou gesproken zijn over de mogelijkheid om Netanyahu, minister van Defensie Yoav Gallant of Ronen Bar, het hoofd van de inlichtingdienst Shin Bet, te doden.

Israël zal zichzelf hoe dan ook verdedigen, zegt Netanyahu
Lees ook

Israël zal zichzelf hoe dan ook verdedigen, zegt Netanyahu

De zakenman werd volgens de Jerusalem Post ook gevraagd om wapens en geld te vervoeren, video's te maken van strategische locaties in Israël en om inlichtingen te verzamelen. 

Moord op Hamas-leider

Ook moest hij via bedreigingen Israëliërs onder druk zetten die door Iran waren benaderd om missies in Israël uit te voeren en die die nog niet hadden uitgevoerd.

De verdachte wilde 1 miljoen dollar (900.000 euro) hebben voordat hij aan een missie begon. Daar gingen zijn Iraanse contacten niet mee akkoord, al stelden ze later nog contact met hem op te nemen. Ze betaalden hem al wel 5000 euro als startgeld.

Het zou volgens Israëlische media een van de plannen zijn van Iran om wraak te nemen voor de dood van de politieke leider van Hamas, Ismail Haniyeh. Die werd op 31 juli in de Iraanse hoofdstad Teheran om het leven gebracht. Volgens velen zat de Mossad, de Israëlische veiligheidsdienst, achter de aanslag.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Benjamin NetanyahuSpionageIranIsraël