Frankrijk geschokt door dood studente (19): moordverdachte was pas vrijgelaten
De moord op een 19-jarige Franse studente in Bois de Boulogne bij Parijs houdt Frankrijk al dagen bezig. Franse media meldden gisteren dat de verdachte, een 22-jarige man uit Marokko, al eerder vastzat voor verkrachting. Hij was pas vrijgelaten, en had naar Marokko uitgezet moeten worden. Door een administratief foutje gebeurde dat niet op tijd.
De dood van Philippine (19) is al dagen voorpaginanieuws in Frankrijk. De economiestudente werd zaterdagmiddag gevonden in de buurt van het chique 16de arrondissement van Parijs. Ze lag half begraven in het bos.
Philippine was vrijdagmiddag rond de lunch voor het laatst gezien bij universiteitscampus van de prestigieuze universiteit Dauphine, waar ze studeerde. Haar familie had haar als vermist opgegeven toen ze 's avonds niet thuis was gekomen. Politiebronnen melden dat getuigen een man met een houweel in het bos hadden gezien.
Veroordeeld voor verkrachting op bospad
Dinsdag werd een 22-jarige verdachte opgepakt op het treinstation van Genève. Frankrijk heeft Zwitserland om zijn uitlevering gevraagd, hij wordt verdacht van moord en verkrachting.
De autoriteiten hebben de naam van de verdachte niet vrijgegeven, maar volgens verschillende Franse media gaat het om Taha O. Hij zou in juni 2019 met een toeristenvisum naar Frankrijk zijn gekomen. Later die zomer werd hij opgepakt omdat hij even ten noorden van Parijs op een bospad een 23-jarige studente had verkracht. In oktober 2021 werd hij veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf.
Terwijl hij vastzat, werd besloten dat hij na zijn straf uitgezet zou worden naar zijn land van herkomst. Zo'n deportatiebevel, in Frankrijk bekend als een OQTF, wordt volgens persbureau AFP vaker gebruikt als een verblijfsvergunning niet langer geldig is. De OQTF van O. werd in juni van dit jaar aangevraagd door de lokale autoriteiten, meldt BFMTV.
'Geen huisvesting of inkomen'
De Marokkaanse autoriteiten, die in moesten stemmen met de deportatie, lieten Frankrijk later die maand echter weten dat er een administratief foutje was gemaakt. Bijna een maand later, eind juli, vroeg Frankrijk de deportatie opnieuw aan.
Intussen werd O. begin deze maand voorwaardelijk vrijgelaten omdat het grootste deel van zijn straf erop zat. De rechter die daarover ging zei dat O. zich in de gevangenis goed had gedragen, maar hij waarschuwde ook dat er een risico was dat de verdachte opnieuw de fout in zou gaan. De rechter zei volgens France Info dat de persoonlijke situatie van de verdachte, 'die geen huisvesting, sociale integratie of inkomen heeft', daar een rol bij speelden.
Daarom moest O. zich na zijn vrijlating melden in een hotel, waar hij zou wachten op de gedwongen deportatie naar Marokko.
Administratieve blunder
O. kwam nooit opdagen bij het hotel waar hij zich moest melden. Hoe het kan dat de Franse autoriteiten hem toch vrijlieten, is niet duidelijk. Drie dagen na zijn vrijlating was geregeld dat hij naar Marokko uitgezet kon worden, maar toen was hij al spoorloos verdwenen.
De kersverse Franse regering krijgt er zowel van rechtse als linkse partijen flink van langs. "De verdachte had rechtstreeks van de gevangenis naar het vliegtuig moeten gaan", zei de leider van de Franse socialisten Olivier Faure.
Minister van Binnenlandse Zaken Bruno Retailleau sprak van 'een afschuwelijke misdaad'. "We moeten ons juridisch wapenen om Fransen te beschermen", zei hij.
De leider van de rechts-populistische partij Rassemblement National (RN), Jordan Bardella, zei dat 'het rechtssysteem disfunctioneel is'. Voormalig president François Hollande wil dat uitzettingen voortaan 'snel' gebeuren.
Volgens AFP slaagt Frankrijk er maar in 7 procent van de gevallen in om een migrant met een uitzettingsbevel uit te zetten. In Europa zou dat gemiddeld 30 procent zijn.
De omgekomen studente Philippine wordt vrijdag begraven in Versailles.