Reddingsmissie onderweg om gestrande astronauten ISS op te pikken
Twee astronauten zijn op weg naar het internationale ruimtestation ISS om hun twee collega's op te pikken die daar vastzitten omdat hun ruimtecapsule gebreken vertoonde. De SpaceX-raket met de reddingsmissie werd vanavond (Nederlandse tijd) gelanceerd vanaf Cape Canaveral, in de Amerikaanse staat Florida.
Bij de lancering bleven dus twee stoeltjes open, gereserveerd voor de gestrande astronauten Butch Wilmore en Suni Williams. Twee andere astronauten zijn van de missie gehaald om plaats te maken voor hun collega's, die in juni aankwamen in het ISS met de Starliner, een nieuw ruimtevaartuig van Boeing
Technische problemen
Ze zouden oorspronkelijk een week in het ruimtestation blijven, maar omdat de Starliner kampte met technische problemen, werd dat verblijf verlengd: ze zullen pas eind februari terugkeren. Dat kon niet eerder, doordat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA haar planning niet verder wilde aanpassen. De bemanning van het ISS wordt gewoonlijk ongeveer elk halfjaar vervangen.
De Starliner keerde begin deze maand leeg terug op aarde. De oorspronkelijke bemanning zal straks meer dan acht maanden in de ruimte hebben vertoefd.
1111 dagen in de ruimte
Dat is geen record: dat is sinds afgelopen maandag in handen van twee Russische kosmonauten die 374 dagen achtereen in het ISS hadden verbleven. Eén van hen is Oleg Kononenko, die nog een bijzonder record heeft: alles bij elkaar was hij, tijdens verschillende reizen, 1111 dagen in de ruimte.
De twee vandaag gelanceerde ruimtevaarders zijn de 49-jarige Nick Hague van NASA en zijn Russische collega Aleksandr Gorboenov (34) van Roskosmos. Als alles volgens plannnig verloopt, koppelen ze morgenavond om 23.30 aan bij het ISS.