Net terug uit Rwanda

Passagier Duitse trein mogelijk besmet met dodelijk marburgvirus

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Getty ImagesPassagier Duitse trein mogelijk besmet met dodelijk marburgvirus
RTL

Op het treinstation van Hamburg zijn twee passagiers uit een intercity gehaald omdat ze mogelijk besmet zijn met het marburgvirus. Het gaat volgens Duitse media om een geneeskundestudent en zijn vriendin, die net terug waren uit Rwanda. Het marburgvirus is een van de dodelijkste virussen op aarde.

UPDATE  oktober, 12.00 uur

Vanochtend bleek dat de twee passagiers niet besmet zijn met het marburgvirus. Dat is gebleken na onderzoek in het ziekenhuis. Lees hier het hele verhaal.

Door de situatie was een deel van station Hamburg gistermiddag afgesloten. Op foto's die Bild online plaatste, is te zien hoe hulpverleners in plastic pakken de trein binnenkwamen. Zo'n tweehonderd passagiers moesten op hun plek blijven zitten. 

Het virus begint vaak met koorts, spierpijn of diarree. "Dan kan orgaanfalen optreden", vertelde Martin Grobusch, hoogleraar tropische geneeskunde eerder aan RTL Nieuws. "Sommige patiënten beginnen te bloeden. Ongeveer 50 procent van de mensen die heel ziek wordt, overlijdt." 

Het marburgvirus is vergelijkbaar met ebola. Maar er is een belangrijk verschil. "Door de tijd heen zijn er meerdere vaccins ontwikkeld die goed werken tegen ebola. Maar tegen het marburgvirus bestaat er niet één."

Geland in Frankfurt

Volgens de krant en andere Duitse media gaat het om een 26-jarige geneeskundestudent die eerder op de dag terug was gevlogen vanuit Rwanda. Daar zou hij contact hebben gehad met een patiënt die later positief testte op het virus. 

De student landde gisterochtend samen met zijn vriendin op het vliegveld van Frankfurt, en stapte daar in de trein naar Hamburg. Hij zou zich onderweg grieperig hebben gevoeld en daarom de hulpdiensten hebben ingeschakeld. In het ziekenhuis van Hamburg wordt onderzocht of het inderdaad om een besmetting gaat.

Uitbraak van dodelijk marburgvirus in Rwanda, WHO onderweg
Lees ook

Uitbraak van dodelijk marburgvirus in Rwanda, WHO onderweg

Rwanda meldde vorige week zes doden door het marburgvirus. Twintig anderen raakten al besmet. De uitbraak met het zeer dodelijke virus is een van de grootste in de laatste tientallen jaren voor Rwanda.

Vleermuizen staan bekend als dé gastheer van het marburgvirus en kunnen het op verschillende manieren aan mensen overdragen. Dit kan door het aanraken van een besmette vleermuis of door het eten van fruit waar nog vleermuizenspeeksel aan zit. 

Een vleermuis kan zo een mens besmetten en als dat eenmaal is gebeurd, kan deze besmette persoon het ook overdragen aan een ander mens. "Dat gaat dan via direct contact met uitwerpselen of lichaamssappen van iemand die ziek is", aldus Grobusch. 

Besmettingen op intensive care

Besmettingen zijn vooral gemeld door mensen die op de intensive care van een ziekenhuis in het land werken waar patiënten behandeld werden, meldden de autoriteiten. Of de student ook in dit ziekenhuis werkte, is onduidelijk. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) doet onderzoek.  

Het virus kan zich niet door de lucht verspreiden, zoals het coronavirus. Wie besmet raakt, overleeft het zelden. 

"We moeten uitzoeken of passagiers in de trein in zo'n korte tijd besmet konden raken", zegt een woordvoerder van de brandweer in Hamburg tegen Bild. Uit voorzorg zijn de contactgegevens van andere passagiers gevraagd, maar quarantaine is niet nodig. 

Laatste keer in 1967

Volgens het Amerikaanse CDC, de evenknie van het Nederlandse RIVM, is er sinds 1967 geen uitbraak met het marburgvirus meer geweest in Duitsland. In dat jaar werden in de Duitse stad Marburg twee laboratoriummedewerkers besmet met het virus dat tot dan toe nog geen naam had.

Lees meer over
VirusziekteTreinenDuitslandRwanda