41.000 doden

Na een jaar oorlog gaat ellende in Gaza door: 'Elke dag is een herdenkingsdag'

Door Omar Diab··Aangepast:
© ANPNa een jaar oorlog gaat ellende in Gaza door: 'Elke dag is een herdenkingsdag'
RTL

Waar Israël gisteren de aanval van Hamas een jaar geleden herdenkt, lijden mensen in de Gazastrook nog steeds honger en is er gebrek aan medische hulp en onderdak. De aantallen doden, verwonden en vermisten lopen nog steeds op. De verwoesting is enorm. Vele Gazanen zijn op de vlucht. "Sinds een jaar wordt er alleen maar dood en verderf gezaaid."

In Gaza hebben mensen geen tijd om bij een jaar oorlog stil te staan, vertelt arts Monther Abu Sharch aan RTL Nieuws. Hij werkt in Gaza. "Het is een normale dag waarop mensen zich bezighouden met het ontwijken van bombardementen en hun geliefden onder het puin vandaan halen."

Volgens hem is er sinds een jaar een nieuwe werkelijkheid: gebrek aan veiligheid, voedsel en medische zorg. "Het enige wat verandert in de Gazastrook is het aantal doden, gewonden en verwoeste huizen bij de Israëlische bombardementen."

41.000 doden

Sinds de aanvallen van Hamas op 7 oktober vorig jaar zijn volgens de Verenigde Naties al 41.000 burgers in de Gazastrook gedood. Ook zijn er bijna 100.000 gewonden gevallen en zijn er nog meer dan 10.000 vermisten.

Het ministerie van Volksgezondheid van Gaza publiceerde een lijst van ruim 34.000 namen van Gazanen die tijdens de oorlog zijn omgekomen. De 7000 burgers die in het dodental zijn opgenomen, zijn Palestijnen van wie de lichamen zijn gevonden, maar de identiteit nog niet bekend is.

1 jaar oorlog in Gaza: hoe stopt dit uitzichtloze conflict? Dit zeggen experts
Lees ook

1 jaar oorlog in Gaza: hoe stopt dit uitzichtloze conflict? Dit zeggen experts

17.000 Palestijnse kinderen zijn tot op de dag van vandaag omgekomen. Abu Sharch heeft zelf tientallen familieleden en vrienden verloren. Hij begrijpt dat de wereld stilstaat bij de dag van de aanval van Hamas. Het was een ramp voor beide kanten, maar voor Palestijnen is het nu nog elke dag een ramp, vertelt hij. "Dagelijks verliezen mensen in Gaza een familielid of een vriend of een geliefde. Voor ons is elke dag een herdenkingsdag." 

Angst en bezorgdheid

Toch beïnvloedt deze symbolische dag de sfeer in de Gazastrook. Er heerst angst en bezorgdheid in de hele strook. "Mensen vermijden drukke plekken omdat ze bang zijn voor Israëlische bombardementen als vergeldingactie", zegt Abu Sharch. "Mensen zijn zich er bewust van dat we massaal worden gestraft voor iets wat we niet hebben gedaan."

Arts Monther Abu Sharch werkte in het Mohammad Yousif Al Najjar-ziekenhuis dat inmiddels niet meer functioneert. © RTL Nieuws
Arts Monther Abu Sharch werkte in het Mohammad Yousif Al Najjar-ziekenhuis dat inmiddels niet meer functioneert.

Ook is de infrastructuur in de Gazastrook grotendeels verwoest door de bombardementen. Volgens Amnesty International is meer dan 90 procent van de gebouwen in Gaza ernstig beschadigd of vernietigd. Van de veertien ziekenhuizen functioneren er op dit moment slechts drie, en dat met beperkte bezetting. "Veel artsen en zorgmedewerkers zijn omgekomen en de meeste ziekenhuizen zijn verwoest", zegt Abu Sharch.

Van de 2,2 miljoen bewoners van de Gazastrook zijn er 1,9 miljoen op de vlucht. In de strook zijn alle levensmiddelen, zoals elektriciteit, voedsel, water, brandstof en medicijnen schaars.

Een wijk van Gaza voor en tijdens de oorlog.© 2024 Maxar Technologies
Een wijk van Gaza voor en tijdens de oorlog.

De huidige situatie laat arts Abu Sharch denken aan de woorden van de Israëlische minister van Defensie Yoav Galant aan het begin van de oorlog. De minister zei dat Israël de Gazastrook volledig moest afsluiten van alle levensmiddelen. "We vechten tegen menselijke beesten", zei de minister.

'Menselijke waardigheid ontnomen'

"Daarmee heeft hij de menselijke waardigheid van de Palestijnen ontnomen", zegt Abu Sharch. Dit maakt mensen in de Gazastrook hopeloos en geeft hen het gevoel van machteloosheid, vertelt hij. "De situatie is uitzichtloos. Mensen weten dat er meer doden komen", zegt hij. "Na een jaar oorlog is het besef van de realiteit bij veel Gazanen veranderd. Een dag zonder ellende is geen normale dag voor hen."

In Israël werd gisteren de aanval van Hamas op 7 oktober herdacht. Op de locatie van het muziekfestival waar 350 mensen werden gedood, kwamen de nabestaanden bij elkaar om de slachtoffers te herdenken:

Lees meer over
Amnesty InternationalOorlog tussen Hamas en IsraëlIsraëlisch-Palestijns conflictIsraëlPalestijnse gebieden