Oeganda 'gastvrij'? Land maakt heksenjacht op lhbti'ers, meldt Amnesty
Lhbti'ers in Oeganda hebben te maken met 'ernstige mensenrechtenschendingen'. Amnesty International sprak met tientallen lhbti'ers in meerdere steden in het Afrikaanse land en concludeert dat ze te maken hebben met 'wijdverspreid' geweld. Ontwikkelingshulpminister Reinette Klever (PVV) noemde Oeganda vorige week juist nog 'gastvrij'.
Volgens Amnesty International is er in Oeganda sprake van een 'heksenjacht' op lhbti'ers, activisten en organisaties die homoseksualiteit 'promoten'.
In een nieuw rapport schrijft de mensenrechtenorganisatie dat online- en offline-aanvallen op lhbti'ers flink zijn toegenomen sinds de Oegandese regering vorig jaar zeer strenge antihomowetten heeft ingesteld.
'Een gastvrij land'
Vorige week was Reinette Klever, minister van Ontwikkelingshulp, nog in Oeganda. Zij presenteerde daar een plan om afgewezen asielzoekers vanuit Nederland naar het Afrikaanse land te sturen. "We hebben een lange relatie met Oeganda en het is een gastvrij land. Asielminister Faber gaat de mogelijkheden verder uitpluizen", zei Klever. Premier Dick Schoof was niet op de hoogte van het plan.
Na het invoeren van de strenge antihomowetten in het land beperkte Nederland de samenwerking al met Oeganda. Twee Oegandezen vertelden vorig jaar aan RTL Nieuws hoe het is om als lhbti'er in Oeganda te wonen. "Het leven is voor ons de hel", zeiden zij.
'Klimaat steeds vijandiger'
Het klimaat op sociale media in Oeganda werd het afgelopen jaar volgens Amnesty steeds vijandiger. Mensen worden onder meer bedreigd, gechanteerd of ontmaskerd als lhbti'er. Dat kan ook offline grote gevolgen hebben, zoals het verliezen van een baan, mishandeling of zelfs arrestaties. Sinds vorig jaar staat in sommige gevallen zelfs de doodstraf op homoseksualiteit.