McDonald's Quarter Pounder-burgers toch niet de oorzaak van E. coli-uitbraak VS
Het rundvlees in de McDonald’s Quarter Pounder-burger is niet de oorzaak van de E. coli-uitbraak in de Verenigde Staten waardoor minstens een persoon overleed en zo’n 75 anderen ziek werden. Dat werd gisteren door de voedselketen uitgesloten.
De E. coli-uitbraak ontstond eind vorige maand en spreidde zich al gauw over dertien staten in het westen van het land. Colorado en Nebraska telden de meeste zieken, meldt de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC.
Meerdere mensen hebben McDonald’s aangeklaagd omdat ze beweren ziek te zijn geworden nadat ze bij de keten hadden gegeten, schrijft NBC News. 22 mensen werden in het ziekenhuis opgenomen en twee mensen hebben het hemolytisch-uremisch syndroom ontwikkeld, een ernstige complicatie die permanent nierfalen of de dood kan veroorzaken.
Onderzoek
Het ministerie van Landbouw van Colorado laat in een verklaring weten dat alle onderzochte monsters uit verse en bevroren rundvleesburgers negatief zijn getest op E. coli-stammen.
Dat betekent dat de voedselketen de verkoop van de Quarter Pounders weer zal hervatten. Naar verwachting zullen de burgers komende week weer in alle restaurants in de Verenigde Staten beschikbaar zijn. Andere gerechten op het McDonald's menu werden niet besmet door de E. coli-stam.
Uien
Vorige week zei McDonald’s in een verklaring dat de E. coli-uitbraak veroorzaakt zou zijn door besmette uien die door een leverancier in Colorado waren geleverd. Een woordvoerder van McDonald's liet gisteren weten dat de voedselketen voor onbepaalde tijd is gestopt met het afnemen van gesneden uien van die leverancier.
Alle 900 restaurants die normaliter uien van de leverancier afnemen, verkopen voorlopig Quarter Pounders zonder uien.