Spanje rouwt om doden door noodweer: 'De stroming sleurde haar mee'
In Spanje is de schok groot door het noodweer dat al aan 95 mensen het leven heeft gekost. De hulpdiensten vrezen dat het aantal doden nog verder oploopt. "We zijn helaas niet optimistisch", zei de defensieminister gisteravond. Getuigen vertellen intussen dat ze zagen hoe slachtoffers door het water werden meegesleurd.
De storm die Spanje trof is mogelijk de dodelijkste natuurramp voor het land in de moderne geschiedenis. In Europa gaat het om de dodelijkste ramp sinds 2021, toen in Duitsland zeker 185 mensen omkwamen door noodweer.
'Spanje huilt met jullie mee'
De kans is groot dat het dodental in Spanje nog verder oploopt. Tientallen mensen worden nog vermist. Zoek- en reddingsteams beginnen vandaag met speurhonden te zoeken in de zwaar getroffen gebieden, zei de Spaanse defensieminister Margarita Robles gisteravond tegen Spaanse radio.
De premier van het land, Pedro Sanchez, had in een televisietoespraak een boodschap voor mensen die nog wachten op een bericht van vermisten. "Heel Spanje huilt met jullie mee", zei hij.
'Niet te geloven'
Correspondent Richard Hogenkamp reed gisteren door een van de zwaar getroffen gebieden. "Op viaducten staan mensen te kijken naar wat ze is overkomen. Ze kunnen het eigenlijk niet geloven", zei hij. Bekijk dat hier:
Meteorologen stelden dat in sommige gebieden in Spanje in acht uur tijd de hoeveelheid regen viel die normaal in een heel jaar valt. Dat zorgde voor gigantische modderstromen. Op snelwegen waren auto's wel vier, vijf hoog opgestapeld, zag Hogenkamp.
Aan de Spaanse krant El Pais deden getuigen hun verhaal. In Paiporta, vlak bij Valencia, vertelde inwoner Victor hoe mensen zich 'vastklampten aan alles wat ze maar konden vinden'.
"Mensen hielden zich vast aan bomen en lantaarnpalen, maar de kracht van het water sleurde alles mee", zei hij. De Spanjaard hoorde mensen om hulp schreeuwen, maar kon niets doen.
De 57-jarige Ximo vertelde aan de krant dat ook hij bijna werd meegesleurd, maar er net op tijd in slaagde een bouwkeet te bereiken. Hij bleef er bijna drie uur lang zitten, samen met acht andere mannen.
'Ik hield haar hand vast'
Hij probeerde een meisje te redden. "Ik hield haar hand vast, maar de stroming was heel heftig en trok haar naar beneden. Ze werd door het water meegesleurd", vertelde hij.
De krant schrijft dat het 'overal waar je kijkt chaos' is. Er zijn in Paiporta vooral burgerwachten, politie, militairen en lijkwagens te zien. In en rondom Valencia vielen de meeste doden, er kwamen 92 mensen om het leven.
Bij Humberto kwam gisteravond de Nederlandse Leanne aan het woord. Zij zit in Spanje en ze werd 'compleet overvallen' door het noodweer:
Verzekeraars verwachten volgens El Pais dat het om de duurste natuurramp in de geschiedenis van Spanje gaat. De schade is naar verwachting groter dan die tijdens de overstromingen van Bilbao in 1983 of de aardbevingen bij het dorpje Lorca in 2011.
Meldingen ANWB Alarmcentrale
De ANWB Alarmcentrale liet gisteravond weten dat het 26 meldingen heeft gekregen van Nederlanders die last hebben van het noodweer. Het gaat dan vooral om mensen die de ANWB om advies vragen, niet om mensen met letsel, meldde een woordvoerster.
De ANWB raadde Nederlanders in het getroffen gebied aan om goed te luisteren naar de lokale overheden.
Het advies aan de bevolking in getroffen gebieden is nog om niet de weg op te gaan. Spanjaarden worden als dat enigszins kan geadviseerd thuis te blijven en de wegen vrij te houden voor de hulpdiensten.
In Utiel, zo'n honderd kilometer van Valencia, slaagden hulpverleners er gisteren in om een vrouw en haar huisdieren met een helikopter te redden. Hoe dat ging, zie je hier: