Spannende race: pro-Europese Sandu wint verkiezingen Moldavië ondanks inmenging Rusland
Bij de Moldavische verkiezingen heeft de zittende president Maia Sandu de overwinning te pakken. Met ruim 98 procent van de stemmen geteld staat zij op ruim 54 procent. Haar opponent, de meer pro-Russische Alexandr Stoianoglo, heeft 45 procent van de stemmen.
Lang stond juist Stoianoglo aan de leiding, maar omdat de stemmen uit het buitenland nog geteld moesten worden, hield Sandu hoop. Juist daar heeft zij veel aanhang, en veel Moldaviërs wonen buiten de landsgrenzen.
Sandu hield gisteravond een overwinningstoespraak in welke ze zei dat de regering het land moet voorbereiden op de parlementaire verkiezingen van volgend jaar en dat ze de democratie moet beschermen. Tegen journalisten zei ze dat ze president wil zijn voor alle Moldaviërs en dat ze de stemmen van haar voor- en tegenstanders heeft gehoord.
Tweede ronde
Sandu kreeg in de eerste ronde vorige maand meer stemmen dan Stoianoglo, maar niet de benodigde meerderheid om meteen tot winnaar te worden uitgeroepen. Daarom stemden Moldaviërs gisteren opnieuw.
Gelijktijdig met de eerste verkiezingsronde was ook een referendum gehouden over eventuele toetreding van Moldavië tot de EU. Een krappe meerderheid van de stemmers stemde daarin voor toetreding.
Er was veel te doen rond de verkiezingen, want door Russische inmenging zou het allesbehalve eerlijk verlopen, meldde de zittende president. 'Een buitenlandse macht' zou bendes hebben gefinancierd om de eventuele Moldavische toetreding tot de Europese Unie tegen te houden. Stemmers zouden zijn omgekocht.
Oorlog in Oekraïne veroordeeld
Sandu beschuldigt Rusland er al langer van invloed uit te oefenen op de verkiezingen. Ook de Europese Commissie veroordeelde eerder deze week de 'meedogenloze en agressieve inmenging' van Rusland in Moldavië in aanloop naar het referendum.
Onder het presidentschap van Sandu zijn de banden met Moskou dan ook verslechterd. Haar regering heeft de Russische invasie van Oekraïne veroordeeld en Rusland ervan beschuldigd Sandu’s regering omver te willen werpen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Bij eerste stemronde was al sprake van omkoping, vermoedelijk was dat nu weer het geval. BBC sprak in eerste ronde met een vrouw die zo’n 50 euro kreeg om op een bepaalde kandidaat te stemmen. Welke kandidaat dat was, weten we niet. Maar gezien de vele waarschuwingen van de autoriteiten lijkt dat om een pro-Russische kandidaat te gaan.
Alle Russische pogingen ten spijt, Sandu lijkt er dus toch 'gewoon' met de overwinning vandoor te gaan. Een verlies voor het Kremlin, winst voor Europa.