Nederlander met flinke hoeveelheid xtc gepakt in Thailand, zware straf dreigt
De Thaise politie heeft gisteren een Nederlander gearresteerd op verdenking van drugshandel. Hij wordt er samen met een Brit van verdacht xtc naar Thailand te hebben gesmokkeld. Ook zouden de twee van plan zijn geweest om cannabis van Thailand naar het Verenigd Koninkrijk te smokkelen. Ze riskeren jarenlange celstraffen.
In een speciale persconferentie liet de Thaise politie gisteren de vangst zien van hun anti-drugsoperatie. Zakken vol cannabis en 210 gram xtc. De xtc was volgens de agenten verstopt in een pot dieetpoeder en vervolgens met de post van Engeland naar Thailand verzonden.
De zending werd op 4 november onderschept. Daarop startte de anti-drugseenheid een onderzoek naar de ontvangers van het pakket. Het zou daarbij gaan om de Nederlander en Brit. Zij werden vervolgens in het zuiden van hoofdstad Bangkok gearresteerd.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat aan RTL Nieuws weten dat ze op de hoogte zijn van de zaak. Het is nog onduidelijk of de Nederlander een consulair hulpverzoek heeft ingediend. "Dat zijn we nog aan het uitzoeken", zegt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Met zo'n verzoek kan de Nederlandse ambassade in Bangkok de verdachte bijstaan.
De Thaise politie deelde onderstaande beelden van de arrestatie.
Na de arrestaties deden agenten nog onderzoek in twee andere woningen. In de eerste woning in de wijk Khlong Toei vonden ze zakken vol cannabis met een gewicht van in totaal 30 kilogram.
Drugscriminelen riskeren de doodstraf
Want xtc, in Thailand vooral MDMA genoemd, is in het Zuidoost-Aziatische land aangemerkt als "Category 1 drug". Bij een veroordeling voor de productie, import of export van dit soort drugs riskeer tussen de 10 jaar cel en levenslang en een boete van maximaal 135.000 euro. Maar de rechter kan ook de doodstraf opleggen.
Het komt zelden tot een daadwerkelijke executie. Zes jaar geleden werd er voor het laatst een veroordeelde in Thailand met een injectie geëxecuteerd. Het ging toen om de 25-jarige Theerasak Longji die was veroordeeld voor de overval en moord op een 17-jarige jongen.
Toch waarschuwen mensenrechtenorganisaties voor het groeiende aantal mensen dat in Thailand de doodstraf opgelegd krijgt. Volgens dit rapport van de Internationale Federatie voor de Mensenrechten werden er vorig jaar 98 mensen ter dood veroordeeld. Bij 61 procent van de mensen die de doodstraf kreeg, gaat het om drugsgerelateerde misdrijven.
De Thaise regering liet dit jaar al meerdere keren weten strenger op te gaan treden tegen drugscriminelen. Zo beloofde toenmalig premier Srettha Thavisin de zwaarst getroffen provincies "helemaal drugsvrij" te maken.
Ook liet zijn regering weten de versoepeling van de cannabisregels nog dit jaar weer terug te draaien. Niet veel later werd Thavisin vervangen door een nieuwe premier, Paetongtarn Shinawatra. Het is nog onduidelijk of zij ook werk wil maken van een nieuw verbod op cannabis. En dus zitten legale telers en verkopers nog steeds in onzekerheid.