Recht op uitkeringen en betaald verlof: wereldprimeur voor Belgische sekswerkers
Belgische sekswerkers krijgen dezelfde arbeidsbescherming als elke andere werknemer. Die nieuwe wetgeving werd in mei door het Belgische parlement goedgekeurd in een poging om misbruik en uitbuiting aan te pakken, nadat het land in 2022 besloot sekswerk te decriminaliseren. Gisteren is de wet van kracht gegaan.
De nieuwe wet zorgt er onder meer voor dat sekswerkers arbeidsovereenkomsten en wettelijke bescherming hebben. Dat betekent dat zij nu recht hebben op onder meer ziektedagen, zwangerschapsuitkering en pensioenrechten. Daarmee is het de eerste wet in zijn soort ter wereld, meldt The Guardian.
Rechten en veiligheid
Ook krijgen sekswerkers nu het recht om seksuele partners te weigeren of specifieke handelingen uit te voeren en mogen ze op elk moment een handeling stopzetten of weigeren. Ze kunnen ook niet worden ontslagen voor deze weigeringen.
De wetgeving stelt bovendien regels vast over werkuren, betaling en veiligheidsmaatregelen. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat de bedrijfspanden waarin hun personeel werkt, beschikken over paniekknoppen, schoon beddengoed, douches en condooms. Die bescherming geldt echter niet wanneer er thuis wordt gewerkt, of bij stripteases of pornografie.
Voorwaarts
Het is 'een enorme stap voorwaarts', stelt de Belgische Unie van Sekswerkers. De wetgeving zou volgens hen een einde maken aan wettelijke discriminatie van sekswerkers.
Er wordt verwacht dat er zo'n 5000 sekswerkers met een arbeidscontract aan de slag zullen gaan, schrijft de NOS. Sekswerk op zzp-basis blijft ook toegestaan.