Defensieminister Zuid-Korea stapt op, zegt dat noodtoestand zijn idee was
De Zuid-Koreaanse minister van Defensie heeft zijn ontslag ingediend na de chaotische taferelen in het land deze week. Hij zegt dat de militaire noodtoestand die president Yoon Suk-Yeol eigenlijk zíjn idee was. Toch gaat een stemming over de afzetting van president Yoon door.
Zuid-Koreanen waren eerder deze week stomverbaasd toen president Yoon Suk-Yeol 's avonds laat ineens een militaire noodtoestand aankondigde. Het leger kreeg de macht over het land, en soldaten probeerden het parlementsgebouw binnen te vallen.
'Wanhoopspoging'
Zelfs zijn eigen partijgenoten wisten niet van het plan, en correspondent Thom Schelstraete legde uit dat het een 'wanhoopspoging' van Yoon was om de macht te grijpen.
De Zuid-Koreaanse defensieminister, Kim Yong-hyun, stapt nu op om de hele situatie. Hij liet weten dat hij het was die aan Yoon voor had gesteld om de militaire noodtoestand uit te roepen. Na een paar uur krabbelde de president terug en na een hele nacht overleggen trok hij de noodsituatie in.
Hoe dat zit, leggen we uit in deze video:
De hele situatie betekent hoogstwaarschijnlijk het einde van het presidentschap van Yoon, legde correspondent Schelstraete gisteren uit. Maar zelf heeft de Zuid-Koreaanse leider nog niet laten weten dat hij opstapt.
Stemming over afzetting president
Oppositiepartijen zijn een afzettingsprocedure tegen Yoon gestart. De stemming over zijn lot vindt zaterdag plaats, melden Zuid-Koreaanse media. Volgens de lokale opiniepeiler Realmeter steunt 73,6 procent van de bevolking de afzetting, maar het is nog de vraag of de oppositie daar genoeg stemmen voor weet te verzamelen.
Om de president af te zetten heeft de oppositie een tweederde meerderheid nodig in het parlement, oftewel 200 van de 300 stemmen. De regeringspartij van Yoon heeft 108 zetels in handen, en blijft achter de president staan.
"Alle 108 wetgevers van de People Power Party zullen verenigd blijven om de afzetting van de president af te wijzen", zegt parlementslid Choo-Kyung-ho. Dat zou betekenen dat de oppositie acht stemmen tekort komt, en dat de president mag aanblijven.
De defensieminister is tot nu toe het enige kabinetslid dat opstapt. Medewerkers, onder wie ook de stafchef, van Yoon lieten wel weten 'massaal' te vertrekken.