'Revolutie' in meteorologie: weersverwachtingen voortaan beter én sneller
Google heeft een AI-tool voor weersverwachtingen ontwikkeld die - naar eigen zeggen - niet alleen betere voorspellingen produceert, maar ook veel verder vooruit kan kijken dan de huidige modellen. GenCast, zoals de tool heet, kan volgens de makers zelfs levens redden. Meteoroloog Amara Onwuka is enthousiast over de mogelijkheden: "Revolutionair."
De tool is ontwikkeld door DeepMind, een AI-bedrijf van Google. Volgens een artikel op de eigen website en een wetenschappelijke studie in het wetenschappelijk tijdschrift Nature overtreffen de prestaties van GenCast die van andere weersvoorspellers. DeepMind zelf stelt daarin dat het model levens kan redden, omdat het beter en sneller kan voorspellen waar en wanneer gevaarlijke stormen en orkanen in aantocht zijn.
Revolutionair
The New York Times schrijft dat GenCast 'door de oude grenzen breekt' van de beschikbare huidige technologie om het weer te voorspellen. Een van de auteurs van de studie, onderzoeksleider Rémi Lam van DeepMind, zegt tegen de krant dat de nieuwe tool de vorige versie GraphCast ruimschoots overvleugelt: "Het voelt alsof we in één jaar voor tientallen jaren vooruitgang hebben geboekt."
Meteoroloog Amara Onwuka van Buienradar heeft de tool zelf nog niet gebruikt, maar zegt te hopen dat de juichende verhalen uit de Amerikaanse pers kloppen. "Het klinkt allemaal baanbrekend. Deze tool zou voor ons een geweldige toevoeging zijn."
Onwuka verheugt zich bijvoorbeeld op de belofte dat GenCast nauwkeuriger is dan huidige systemen, zoals GraphCast, de voorganger van GenCast. "GenCast komt nu met een verwachting met meerdere scenario’s, dat is revolutionair. Je kunt dit vergelijken met de traditionele pluim die we nu dagelijks raadplegen. Hoe meer deze verwachtingen op een lijn liggen, hoe betrouwbaarder”.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
De prestaties van GenCast werden vergeleken met het Ensemble Prediction System van het European Center for Medium-Range Weather Forcasts (ECMWF), dat beschouwd wordt als de meest accurate voorspeller ter wereld. Na vergelijking van 1320 weersituaties zoals windkracht, temperatuur en andere weerfenomenen kwam GenCast in 97,2 procent van de gevallen als winnaar uit de bus.
Andere methode
Een AI-specialist bij ECMWF zegt tegen de krant dat het al begonnen is onderdelen van GenCast te integreren in de systemen. "Dat laat wel zien hoe positief we erover zijn."
Traditionele modellen hebben soms enkele uren nodig om de verwachting te berekenen, GenCast belooft binnen luttele minuten een berekening te maken.
De huidige modellen worden berekend door miljoenen waarnemingen van over de hele wereld te verzamelen; daar rollen verschillende berekeningen uit. GenCast doet het anders: de tool heeft bestudeerd hoe veranderingen in de atmosfeer de voorbij veertig jaar van invloed waren op het weer. Actuele veranderingen in de atmosfeer worden nu gekoppeld aan de patronen uit het verleden.
Onwuka is wel goed bekend met GenCasts voorganger GraphCast: "Dat is nog wel wat grofmazig. Voor grotere gebieden, bijvoorbeeld Europa, is het goed in de trends voorspellen, maar als je wilt weten of het vanmiddag in Oost-Nederland regent, en hoe laat precies, dan kun je beter met de traditionele methodes werken. Als GenCast dat óók beter doet, is het een grote aanwinst."
DeepMind deelt GenCast met de wereld
Ook de periode van 15 dagen belooft wat voor de toekomst, zegt de meteoroloog. "Het ligt nu een beetje aan de omstandigheden, maar over het algemeen kunnen we nu een verwachting voor vijf dagen behoorlijk betrouwbaar maken. Hoe langer, hoe meer onzekerheid je moet incalculeren. Maar als dat tien dagen langer zóu worden, is dat ook winst."
DeepMind houdt de nieuwe tool niet voor zichzelf, maar deelt die met wetenschappers en meteorologen wereldwijd. Het bedrijf publiceert de onderliggende programmeercodes online. Binnenkort wil het bedrijf de voorspellingen ook beschikbaar stellen via Earth Engine van Google.
Volgens een van de DeepMind-onderzoekers, Kerry Emanuel, is het dan ook niet de bedoeling dat GenCast de huidige modellen en methodes vervangt, maar wel aanvult: "Het huidige systeem zal niet verdwijnen. De systemen zullen samenwerken."