Bijna 200 doden in Haïti: slachtoffers werden door bendeleider beschuldigd van hekserij
In Haïti zijn het afgelopen weekend zeker 184 mensen door bendegeweld om het leven gekomen. De meesten van hen waren ouderen. Een bendeleider gaf opdracht tot het bloedbad na de dood van zijn zieke zoon, die volgens hem slachtoffer was van hekserij.
Bendeleden trokken vanaf vrijdag met messen en machetes door Cité Soleil, een van de armste sloppenwijken van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Ze waren op pad gestuurd door bendeleider Monel Felix. Bijnaam: King Micanor.
De zoon van Felix was ernstig ziek geworden. Felix zou advies hebben gevraagd bij een lokale voodoopriester die hem vertelde dat ouderen in de omgeving zijn kind hadden behekst. De bendeleden werden opgedragen de wijk in te gaan om ouderen en voodoobeoefenaars te doden.
De mensenrechtenorganisatie National Human Rights Defense Network bracht het nieuws over de massamoord op zondag naar buiten. Volgens de organisatie werden verminkte lichamen op straat verbrand. De meeste slachtoffers waren ouder dan zestig jaar.
Bekijk hieronder beelden van bendegeweld eerder dit jaar in Haïti:
Het is de zoveelste uiting van meedogenloos bendegeweld in Haïti. In hun strijd om de macht lijken de bendes geen enkel middel te schuwen. Ontvoeringen en executies zijn, hoe gruwelijk ook, niet ongewoon in het land.
Machtsvacuüm
Haïti wordt al jaren door geweld geteisterd. In 2021 werd de Haïtiaanse president Jovenel Moïse in zijn huis vermoord. Ariel Henry werd tijdelijk aangewezen als premier en nam de rol van president over. Hij beloofde snel nieuwe verkiezingen, maar die kwamen er niet.
Rivaliserende bendes maken handig gebruik van het machtsvacuüm. Ze verenigen zich en plunderen overheidsinstellingen, zoals ziekenhuizen en politiebureaus.
'Bendes opereren autonomer'
In maart van dit jaar escaleerde het bendegeweld. Bendeleider Jimmy Chérizier, bekend onder de bijnaam Barbecue, riep andere bendeleiders op om Ariel Henry af te zetten. Bendes vielen verschillende gevangenissen aan en wisten honderden gevangenen te bevrijden, waaronder veel veroordeelde bendeleden.
De Amerikaanse journalist Michael Deibert, die al 25 jaar over Haïti schrijft, zei in maart tegen RTL Nieuws dat de bendes de laatste jaren 'steeds autonomer opereren'. Bendes hebben hun eigen inkomstenbronnen uit ontvoering en afpersing, zegt Deibert. "Daarnaast krijgen ze via illegale kanalen veel wapens en munitie geleverd van Haïtiaanse bendeleden die in de Verenigde Staten wonen."
Politiek probleem
In Haïti zijn dit jaar al 5000 mensen door bendegeweld om het leven gekomen. Ruim 700.000 mensen zijn voor de agressie op de vlucht geslagen.
Elke vorm van handhaving en beleidsvoering ontbreekt in het land. De politie en het leger zijn te zwak om tegen het geweld op te treden. Ze zijn in de minderheid en bovendien slechter bewapend dan de bendeleden.
Deibert ziet de toekomst van Haïti dan ook somber in. "Het land heeft niet alleen een veiligheidsprobleem, maar ook een politiek probleem. Het geweld door de bendes kan alleen worden aangepakt als het gezag wordt gerepareerd."