Kat in VS dood na eten rauw dierenvoer met vogelgriepvirus

Een kat in de Amerikaanse staat Oregon is doodgegaan na het eten van met vogelgriep besmet kattenvoer. Het ging om zogenoemd 'droog gevroren vlees', iets wat in Nederland ook wordt verkocht. Moeten we ons zorgen maken?
Het Amerikaanse bedrijf dat het besmette kattenvoer produceerde, heeft een terugroepactie gedaan voor het voer, meldt nieuwsomroep NBC News. Het ging om kalkoenvlees, dat rauw was bevroren.
Het meeste dierenvoer wordt gekookt of verhit, waardoor bacteriën en virussen doodgaan. In dit geval ging het dus om bevroren rauw vlees.
Bevroren voedsel
Dat het vogelgriepvirus daarin kon overleven, is op zich niet gek. In bevroren vlees kan een virus 'tenminste een aantal maanden' infectieus, ofwel besmettelijk blijven, legt viroloog en vogelgriepdeskundige Thijs Kuiken van het Erasmus MC uit.
Maar, voegt Kuiken daar aan toe: "Het virus had in principe niet in het voedselsysteem terecht moeten komen. Het is vreemd dat het in de Verenigde Staten wel is gebeurd."
Zodra er in Nederland ook maar een vermoeden bestaat dat een dier besmet is met de vogelgriep, wordt er een transportstop ingesteld voor het bedrijf in kwestie. Vervolgens wordt er gekeken of het vermoeden klopt en als dat het geval is, wordt die transportstop verlengd.
De kans dat er besmet vlees in het voedselsysteem terechtkomt, is volgens Kuiken dus heel erg klein. "Er is geen enkele aanwijzing dat dit in Nederland is gebeurd, ook niet in het verleden."
Risico voor katten
Helemaal zorgeloos kan je als kattenbaasje niet zijn, stelt Kuiken. Zowel katten als honden kunnen namelijk erg ziek worden van de vogelgriep en zeker katten lopen het risico eraan dood te gaan.
Zorgen om kattenvoer zijn niet nodig, maar de viroloog wijst wel op de risico's voor katten die buiten komen in een gebied waar vogelgriep heerst onder wilde vogels. In het verleden heeft bijvoorbeeld een besmette kokmeeuw wel gezorgd voor besmette katten.
De kans dat je daar dan vervolgens als baasje ziek van wordt, is 'heel erg klein, maar niet afwezig'. "Daar moet je wel mee oppassen", zegt Kuiken. Als je vermoedt dat je kat vogelgriep heeft, is het van belang om die direct te laten nakijken bij de dierenarts.
Reden tot zorg ziet de viroloog op basis van het Amerikaanse nieuws in ieder geval niet.
Symptomen waar je op moet letten:
- Je kat of hond wordt sloom.
- Het dier krijgt luchtwegverschijnselen, zoals ademhalingsproblemen of niezen.
- Als het virus de hersenen bereikt, krijgt een dier zenuwverschijnselen. Dan houdt 'ie bijvoorbeeld zijn kop scheef, gaat 'ie abnormaal trillen of lijkt het dier blind. Zodra het virus in de hersenen terechtkomt, is het al te laat voor het dier.
In deze video leggen we uit hoe zoogdieren besmet kunnen raken met de vogelgriep: