Rechter steekt stokje voor 'schaamteloos' burgerschap-plan Trump

Het plan van Donald Trump om in Amerika geboren migranten niet langer automatisch Amerikaans te maken, gaat voorlopig niet door. Een rechter heeft het plan tijdelijk verboden.
De rechter, John Coughenour, maakte korte metten met het voorstel dat de Amerikaanse president Donald Trump deze week presenteerde.
"Is dit grondwettelijk?", vroeg hij tijdens de rechtszaak in Seattle aan Trumps advocaten. Hij wachtte het antwoord niet af, en noemde het plan 'schaamteloos en ongrondwettelijk'. Binnen een half uur was de behandeling van de zaak voorbij. Het plan is de komende twee weken verboden, met de mogelijkheid tot verlenging.
Presidentieel decreet
Wie in Amerika geboren wordt, is automatisch Amerikaans. Het maakt niet uit of je ouders ongedocumenteerde migranten zijn of bijvoorbeeld tijdelijk in het land. Dat zogenaamde 'birthright citizenship' ('automatisch staatsburgerschap') wilde Trump afschaffen met een presidentieel decreet.
Trump tekende in de uren na zijn inauguratie begin deze week tientallen van die decreten. Daarmee kan hij plannen introduceren zonder toestemming van het Congres, maar er kunnen wel rechtszaken tegen worden aangespannen. Vijf mensenrechtenorganisaties en ook 22 Democratische staten stapten naar de rechter om het burgerschap-plan tegen te houden.
Correspondent Erik Mouthaan zocht vorige maand, voordat Trump president werd, ongedocumenteerde migranten op in New York. Zij lieten weten bang te zijn voor de plannen die Trump heeft:
Trump gaat in beroep
Trump liet na de uitspraak van rechter Coughenour weten dat zijn regering 'uiteraard' in beroep gaat tegen de uitspraak. Het Amerikaanse ministerie van Justitie zegt er 'alles aan te doen' om Trumps plan te verdedigen, omdat het 'de grondwet wél juist interpreteert'.
Het is niet duidelijk hoeveel mensen precies worden getroffen als Trump erin slaagt de wetgeving in te voeren. Volgens de BBC werden er in 2022 zo'n 255.000 kinderen geboren van ongedocumenteerde moeders. Zij werden automatisch Amerikaans.

"Ik zit al meer dan veertig jaar in dit vak, maar ik kan me geen zaak herinneren die zo duidelijk is als deze", zei rechter Coughenour bij zijn beslissing. Hij noemde het verbijsterend dat juristen van Trump niet hebben ingegrepen toen het decreet werd opgesteld. "Waar waren de advocaten?", vroeg hij zich hardop af. De behandeling van de zaak duurde nog geen half uur.
Amerikadeskundige Twan Huys schoof gisteravond aan bij Renze. Hij vertelde over de mogelijke beweegredenen van Trump, die meerdere heftige plannen presenteerde: