Bomcycloon Éowyn beschadigt huis Nederlands gezin in Ierland: 'Het was eng'

Ierland is getroffen door de zeldzaam zware storm Éowyn. De wind raasde ook met orkaankracht over het huis van de Nederlanders Johanna en Pepijn, die aan de Ierse westkust wonen. "Je hoorde de dakpannen eraf getrokken worden."
Het was code rood in Ierland en dat betekent alle hens aan dek. Johanna Krijnsen vertelt in een telefoongesprek - dat door technische problemen meerdere keren werd verstoord - dat de schrik er goed in zat. "Het was eng vannacht. Mijn man Pepijn en ik hebben de nacht in de woonkamer doorgebracht. Onze slaapkamer ligt op het zuidwesten, waar de wind vandaan kwam."
Klapperen en gieren
Daar blijven voelde niet veilig. "De ramen trilden, je hoorde de pannen van het dak getrokken worden. Het is een ouder huis met hier en daar kieren, je hoorde van alles klapperen, en je hoorde de wind gieren. Ik heb op een gegeven moment een koptelefoon met muziek op mijn hoofd gezet, ik wilde niet meer horen wat er buiten gebeurde"
Hun vier kinderen Fé (8), Lochlann en Archie (7) en Gus (5) die hun kamer aan de noordkant hebben, sliepen 'godzijdank' door het geraas heen.
Voorzichtig liep het stel vanochtend naar buiten om de schade op te nemen. "We hebben de volle mep gekregen en behoorlijk wat schade opgelopen. En er zit smurrie op de ramen, je kunt amper nog naar buiten kijken."
Het gezin woont nu 10 jaar op het Ierse platteland van County Clare, in een voormalige B&B op een heuvel. "We zijn qua wind wel wat gewend. Er zijn hier vaker zware stormen geweest en eerder hebben we vier dagen zonder stroom gezeten. Maar dit keer hebben we serieuze schade."
Een van de polytunnels, waar het stel groente in verbouwt, is kapotgewaaid. Het frame is verbogen, plastic panelen zijn eraf getrokken. "En een stuk van het dak van het huis is eraf. Dat moet met spoed gerepareerd worden. En opeens kunnen we het huis van de buurman zien, want de 15 bomen die ervoor stonden zijn om."

De stroom is bij hen, net als op 700.000 andere adressen in het land, uitgevallen. Door de enorme omvang van de schade wordt verwacht dat het minstens een week gaat duren voordat het stroomnet is hersteld.
Johanna heeft vrienden berichtjes gestuurd om te vragen hoe het met ze gaat. "Er zullen meer mensen met schade zijn. Ik heb nog geen reacties, maar dat kan door het slechte bereik komen."
183 km/u
Dat er veel schade is, staat buiten kijf. Volgens Ierse media is de vrees dat de schade groter zal zijn dan toen orkaan Debbie in 1961 over het land trok. Daarbij vielen destijds twaalf doden.
Buienradar spreekt van een wind die met orkaankracht overtrok. Er is een Iers record gebroken; de hardst gemeten windstoot had een snelheid van 183 km/u.

Hoe dat komt? Volgens Buienradar was er sprake van een 'bomcycloon'. Dat ontstaat wanneer een lagedrukgebied zeer snel in intensiteit toeneemt, vaak door een drukdaling van minstens 24 millibar in 24 uur.
"Dan krijg je ineens een heel heftige depressie", zegt meteoroloog Magdel Erasmus. "We denken dat het een gevolg is van de extreme kou in Amerika, als je kijkt waar het lagedrukgebied vandaan komt. Het is heel snel van de Golf van Mexico naar de Britse eilanden gegaan, en daarom heel intens geworden."
Wachten op dakdekker
En hoe gaat het nu verder voor Johanna en Pepijn? "Het is wachten tot een dakdekker langs kan komen. Als het goed is, komt er morgen iemand."

Een deel van de schade zal door de verzekering worden betaald, verwacht Johanna. "Maar een dak repareren is duur. We hebben een kind met downsyndroom en een kind met autisme, dus we zijn ook al veel kwijt aan de zorg voor hen. We zullen vrienden vragen, alle kleine beetjes helpen. We hebben ook een Gofundme-pagina opgezet."
"Natuurlijk is het zuur. En natuurlijk is het balen, maar we zijn ook dankbaar dat ons huis nog bewoonbaar is en dat we verder in gezonde staat zijn."