Olaf Scholz boos op J.D. Vance: 'Geen bemoeienis met onze democratie'

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft boos gereageerd op de felle uitspraken van de Amerikaanse vicepresident J.D. Vance. Die had op de veiligheidsconferentie in München harde kritiek op de staat van de democratie in Europa, en vooral op die van Duitsland.
In zijn toespraak van gister heeft Vance kritiek geuit op de politieke 'brandmuur' van de andere Duitse politieke partijen tegen samenwerking met de radicaal-rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD). Die partij maakt een grote kans om de tweede partij van het land te worden. Volgende week zondag zijn de verkiezingen in Duitsland.
J.D. Vance maakte duidelijk dat hij de behandeling van de AfD ondemocratisch vond. Het uitsluiten van populistische partijen 'is de zekerste manier om de democratie te vernietigen', meende hij.

"We accepteren niet dat mensen die van buitenaf naar Duitsland kijken, zich mengen in onze democratie, in onze verkiezingen of in de democratische meningsvorming ten gunste van deze partij", zei de sociaaldemocratische Scholz. "Dat is ongepast. Zeker tussen vrienden en bondgenoten."
De partij AfD wordt steeds radicaler en komt dichter bij de macht, maar wat wil de partij? Dat leggen we je uit in deze video:
Meer Duitse en Europese leiders spraken schande van de uitspraken van J.D. Vance, die letterlijk zei dat hij zich vooral zorgen maakt om de dreiging van binnenuit Europa, en niet zozeer om de dreiging van Rusland, China of 'een andere externe speler'.
Vandaag reageerde ook minister-president Dick Schoof, die zei verbaasd te zijn door de donderpreek van Vance en alle begrip te hebben voor de Duitse woede.
Anti-Amerikapartij
De woorden van Vance zetten in Duitsland kwaad bloed, zegt correspondent Duitsland Jeroen Akkermans, en worden gezien als een inmenging. "Zelfs president Steinmeier heeft gereageerd, dat geeft wel aan dat het hier hoog zit."
AfD stond bekend als anti-Amerikapartij, maar neemt deze steun graag aan. Akkermans: "Zeker van een vicepresident die zich hier eigenlijk niet mee had hoeven bemoeien, maar het toch doet. Net als Elon Musk eerder al deed, toen hij in een opiniestuk in de Duitse krant Welt am Sonntag zijn steun uitgesproken voor de radicaal-rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD)."
Opvallend is dat vicepresident Vance in München ook een ontmoeting heeft gehad met Alice Weidel, de partijleider van de AfD, die volgens Duitse media niet uitgenodigd was op de veiligheidsconferentie.
Volgens een woordvoerder van Vance sprak hij met vooraanstaande politici van alle grote Duitse partijen. Eerder ontmoette hij president Frank-Walter Steinmeier, minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen), de conservatieve oppositieleider Friedrich Merz en een hoge vertegenwoordiger van de Duitse regeringsleider Olaf Scholz. Met de sociaaldemocraat Scholz zelf zou het niet zijn gelukt omdat er geen passend tijdstip kon worden gevonden, aldus een regeringswoordvoerder in Berlijn.
'Door Trump gelden andere regels'
AfD zal van dit alles profiteren, vermoedt Jeroen Akkermans, net als bij aanslagen zoals die van donderdag in München. "Dat de Amerikaanse regering een week voor de verkiezingen zo openlijk de AfD steunt en partijleider Wiedel een half uur gesprekstijd geeft, terwijl al duidelijk is dat haar partij niet gaat regeren, dat is in diplomatieke kringen ongehoord. Daar brand je je vingers niet aan, maar met Trump aan de macht gelden nu andere regels."

Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.