Wind, sneeuw en toen het vliegtuig op z'n kop: experts over mislukte landing Toronto

Een passagiersvliegtuig dat de landing ondersteboven op de landingsbaan terechtkomt. Dat zie je zelden, maar het gebeurde gisteren op het Toronto Pearson International Airport in Canada met een toestel van Delta Airlines. De grote vraag is: hoe kon dit gebeuren? Piloten die RTL Nieuws sprak, hebben het in elk geval over een wonder dat iedereen het heeft overleefd.
Het passagiersvliegtuig crashte bij de landing onder winterse omstandigheden. Het toestel, een Bombardier CRJ-900, kwam ondersteboven op de landingsbaan te liggen. Alle 80 inzittenden konden uit het vliegtuig worden geëvacueerd. Het vliegtuig kwam uit het Amerikaanse Minneapolis.
Experts zijn voorzichtig met conclusies. "Het is altijd beetje lastig om dit soort incidenten te beoordelen aangezien er nog weinig bekend is", zegt een Nederlandse piloot, die niet bij naam genoemd wil worden, tegen RTL Nieuws. Hij heeft wel de beelden bekeken. "Daarop zie je dat de windzak nagenoeg horizontaal staat, wat betekent dat er een stevige wind stond."
In een achtbaan
Een andere piloot, die ook anoniem wil blijven en zelf op dit toestel heeft gevlogen, zegt tegen RTL Nieuws dat de wind zeer waarschijnlijk een grote rol heeft gespeeld. "Als je dit zo ziet, denk ik dat de wind op het laatste moment gedraaid is en in kracht is toegenomen. Het toestel waarschuwt hier automatisch voor, maar ik verwacht dat de waarschuwing te laat kwam, waardoor het met een smak tegen de grond klapte en de rechtervleugel de grond raakt, gevolgd door een explosie."
Bekijk de beelden van vlak de crash:
Zelf heeft hij ook weleens moeilijke landingen meegemaakt. Maar zoiets als dit kent hij alleen van de trainingen in de simulator. "Dan gaat het ook vaak mis, het is alsof je in een achtbaan terechtkomt."
Ook de Nederlandse piloot zegt dat iedereen in de opleiding landingstechnieken aanleert die bij dit soort omstandigheden horen. "Deze worden uiteraard aangeleerd in de simulator. Wellicht dat de aangeleerde techniek in dit geval niet goed is toegepast."
Beste luchthaven
De staat van de landingsbaan kan volgens hem ook een rol spelen. "Was de baan sneeuwvrij gemaakt voor de landing bijvoorbeeld? Op de beelden is wel sneeuw te zien. Als je dan te hard komt aanvliegen, kun je door de gladheid een 'bounced' landing krijgen, waarbij het toestel kan gaan stuiteren." De piloot, die zelf ook op Toronto heeft gevlogen, denkt niet dat de sneeuw de crash mede heeft veroorzaakt. "Daar is deze luchthaven heel goed op voorbereid. Onder piloten staat Toronto bekend als beste luchthaven als het gaat om winterse omstandigheden."
De luchthaven van Toronto hield gisteren rekening met een drukke dag nadat een sneeuwstorm in het weekend voor overlast had gezorgd. Veel vluchten werden geannuleerd of omgeleid omdat er meer dan 20 centimeter sneeuw was gevallen. Op het moment van de crash zou het ook hebben gesneeuwd, meldt CBS News. Landende vliegtuigen hadden te maken met windsnelheden van ruim 60 kilometer per uur.
Luchtvaartdeskundige Joris Melkert denkt ook dat de wind kan hebben meegespeeld, al vindt hij het nog te vroeg voor echte conclusies. Hij kan zich geen soortgelijk ongeluk herinneren. "Het lijkt er wel op dat het toestel een harde landing heeft gemaakt." Hij denkt aan het scenario dat ook de piloten schetsen: het toestel werd naar onder gedrukt door de stevige wind en maakte daardoor een keiharde landing.
Het kan goed zijn dat de piloot een harde landing niet heeft kunnen herstellen en daarbij over de kop is gegaan, vult de Nederlandse piloot aan.
Bekijk hier hoe de passagiers het toestel verlaten:
Volgens Melkert kunnen vliegtuigen zo'n klap tegenwoordig wel goed hebben, zodat gevolgen relatief beperkt kunnen blijven. Er zaten 76 passagiers en vier bemanningsleden in het toestel, van wie er 18 gewond raakten. "Het kan goed misgaan, maar de constructie kan het toch hebben", zegt Melkert.
Hij geeft aan dat de eisen van een vliegtuig strenger worden. "De vliegtuigen worden beter. Vaak is ook belangrijk hoe het interieur is ontworpen. Stoelen zijn ook beter geworden." Volgens de Nederlandse piloot is het desalniettemin een 'klein wondertje' dat iedereen het heeft overleefd.
Dat zegt ook de andere piloot. "Ik heb nog nooit zo'n ongeluk gezien waarbij er helemaal niemand om het leven kwam. Een wonder kun je het zeker wel noemen."