Huisartsen bezorgd over online bestellen anticonceptiepil: 'Toezicht en informatie zijn slecht'

Babette (21) bestelt haar anticonceptiepil al ruim een jaar via een online apotheek. "Mijn vaste pil was vaak niet leverbaar bij de apotheek. Dan kreeg ik een ander merk waar ik heftig op reageerde," vertelt ze aan RTL Nieuws. Huisartsen maken zich zorgen over het online bestellen: "Er is onvoldoende toezicht op je medicijngebruik en je wordt slecht geïnformeerd."
"Ik voelde me depressief, alles maakte me verdrietig. Nadat ik ermee was gestopt, verdwenen de symptomen. Toen wist ik zeker dat het aan die pil lag", vertelt Babette.
Na meerdere mislukte pogingen om het vertrouwde merk via haar apotheek te krijgen, besloot ze naar een andere oplossing te zoeken. "Ik kwam uit bij een online apotheek. Met het recept van mijn huisarts kon ik de pil zo bestellen en binnen twee dagen lag het op de mat. Ik heb natuurlijk wel eerst goed gecheckt of ze bij de overheid geregistreerd stonden."
Ook al is het niet verboden, het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) raadt het sterk af om de anticonceptiepil online te bestellen. Dat geldt vooral voor patiënten die andere medicijnen gebruiken, zegt het NHG. "Door dit soort medicatie online te bestellen komt het niet terecht in het medicatiedossier, wat betekent dat belangrijke informatie over het medicijngebruik ontbreekt voor zorgverleners. Voor sommige medicijnen of aandoeningen is het uiterst belangrijk dat de huisarts en apotheker op de hoogte zijn van het pilgebruik van de patiënt."
Dat apotheken hun aanbod vaak wisselen, komt door zorgverzekeraars, zegt huisarts Stefan van Rooijen, die praktijk houdt in Asten en Helmond. "Apotheken mogen vaak alleen het goedkoopste merk leveren, maar ook door leveringsproblemen komt het steeds vaker voor dat er gewisseld moet worden."
Toch is dat ook volgens Van Rooijen geen reden om de pil online te bestellen. "Als je last hebt van bijwerkingen, bespreek dat dan met je huisarts en apotheker. Zij kunnen samen kijken naar een oplossing. Juist als meerdere mensen klachten hebben over een bepaald merk, kan de apotheek besluiten dat merk niet meer te leveren."
De Haagse huisarts Jojanneke Kant wijst ook op het gebrek aan goede voorlichting. In de apotheek zijn medewerkers verplicht om mensen voor te lichten over hun medicatie en mogelijke bijwerkingen. Dat gaat online nog weleens mis, zegt ze. "Ik zag een website van een online apotheek waar je de minipil kon bestellen. Deze minipil moet je dagelijks slikken zonder onderbreking om goed beschermd te zijn tegen een ongewenste zwangerschap. Tot mijn verbazing kon ik kiezen voor een stopweek, wat normaal gezien nooit kan."
Babette begrijpt de zorgen van huisartsen maar ziet ook wel de voordelen van online bestellen. "Het is ook gewoon heel makkelijk dat het thuisbezorgd wordt. Ik werk fulltime en heb niet altijd tijd om langs de apotheek te gaan." Toch blijft ze wel alert. "Als ik nu ineens rare bijwerkingen of doorbloedingen krijg, ga ik meteen naar mijn huisarts."
Ze hoopt wel dat er meer begrip komt voor de impact van de merkwisselingen vanuit de apothekers. "Ik vind dat de apotheek duidelijk moet aangeven wanneer je een ander merk krijgt, en dat dit gevolgen kan hebben. Nu krijg je soms gewoon het doosje in je handen gedrukt, zonder uitleg."
Vrije keuze van apotheek
MijnPil.nu, één van de online apotheken die anticonceptiemiddelen aanbiedt, benadrukt dat zij werken volgens de geldende wet- en regelgeving. Volgens hen worden alle bestellingen gecontroleerd door een gediplomeerd apothekersassistente. "Klanten moeten ter verificatie een foto van een eerdere pilverpakking met etiket of een recept van de huisarts aanleveren." Daarnaast geven ze aan zo veel mogelijk gegevens uit te wisselen. "Iedere aflevering wordt door ons teruggekoppeld waardoor de gegevens inzichtelijk blijven voor de huisapotheek."
MijnPil.nu zegt dat online bestellen 'veel voordelen' heeft. "Voor ons is keuzevrijheid erg belangrijk. Dat is ook de reden dat wij de mogelijkheid aanbieden om zelf te kunnen kiezen voor het merk dat het beste bij je eigen lichaam past en dus niet alleen het merk van de huisapotheek."
Lise van Wijk (24) doet aan natuurlijke anticonceptie: