Rode Kruis: zorgen om voedselnood nemen toe, mensen in problemen

Na vijf jaar voedselhulp in Nederland ziet het Rode Kruis dat afbouwen nu nog onmogelijk is. Sterker nog: steeds meer mensen kloppen aan bij de organisatie, terwijl de noodhulporganisatie niet over voldoende geld beschikt om iedereen te helpen.
"Als noodhulporganisatie zouden we het liefst stoppen, helemaal na vijf jaar. Maar dat kan gewoon niet. We willen wel twee keer zoveel mensen helpen, maar daar hebben we het geld niet voor", zegt Harm Goossens, directeur van het Nederlandse Rode Kruis.
Gigantische schulden
Volgens de hulporganisatie worden mensen met lagere inkomens door 'de voortdurende inflatiestijging' en 'stijgende vaste lasten' hard getroffen. Maar wat het Rode Kruis ook opvalt, is dat mensen zich niet aanmelden voor toeslagen of hulp van de gemeenten, omdat zij dit te ingewikkeld vinden of de overheid wantrouwen.
"Tijdens corona hielpen we mensen die niet in aanmerking kwamen voor tijdelijke, reguliere hulp. Deze groep is veranderd. Nu zien we steeds meer EU-arbeidsmigranten die nergens terechtkunnen nadat ze hun baan hebben verloren. Of mensen die kampen met gigantische schulden, waardoor er geen geld over is voor eten. Ouders bellen ons in paniek, omdat er alleen nog een pak melk in de koelkast staat," vertelt Goossens.
De noodhulporganisatie begon tijdens corona met het uitdelen van voedselpakketten, maar verving deze al snel door (digitale) boodschappenkaarten.
Goossens: "Dankzij deze kaart kunnen mensen het zelf kiezen wat ze in de supermarkt kopen en rekening houden met eventuele allergieën. Ook krijgen zij een stukje waardigheid terug door zelf te beslissen waaraan ze het geld uitgeven."
Hartverscheurende verhalen
Afgelopen jaar namen meer dan vijfduizend mensen contact op met de helpdesk van het Rode Kruis. Goossens: "Bij de helpdesk van het Rode Kruis bellen mensen met hartverscheurende verhalen. Zo belde een vrouw recentelijk huilend op en zei dat ze zelfmoord wilde plegen omdat ze geen uitweg meer zag. Ze moest een tijd wachten op een uitkering, waardoor ze al drie dagen niet had gegeten."
"We zien de situatie voor mensen in voedselnood niet verbeteren. Sterker nog: we maken ons grote zorgen over de toekomst. De medemenselijkheid lijkt voor bepaalde groepen in Nederland te verdwijnen. Mensen met schulden of zonder verblijfspapieren worden van het kastje naar de muur gestuurd. Op verschillende plekken in Nederland wordt hulp voor deze groep mensen zelfs ingetrokken", besluit Goossens.
Het is niet voor het eerst dat de vraag naar voedselhulp toeneemt. In 2022 maakte RTL Nieuws ook een video over de toenemende drukte bij de voedselbank: