Gehint op verzachten sancties

Trump stuurt onderhandelaars naar Moskou met vredesvoorstel, 'maar Rusland heeft niet zo'n haast'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPTrump stuurt onderhandelaars naar Moskou met vredesvoorstel, 'maar Rusland heeft niet zo'n haast'
RTL

Een mogelijk (tijdelijk) staakt-het-vuren tussen Oekraïne en Rusland lijkt steeds dichterbij te komen. De Amerikaanse president Donald Trump heeft onderhandelaars naar Rusland gestuurd om over het huidige vredesvoorstel te praten. De regering in Kyiv is al met het plan akkoord gegaan.

Het Kremlin heeft vandaag in een eerste publieke reactie gezegd in afwachting te zijn van informatie van de VS. De bal ligt nu dus bij Rusland, zegt Trump. Maar tot nu toe heeft Rusland sceptisch op het mogelijke bestand gereageerd, stelt onze verslaggever in Kyiv Chris Colijn: "Tot nu toe zegt Rusland: we zien nu geen noodzaak tot een staakt-het-vuren."

Rusland-correspondent Olaf Koens voegt daar aan toe: "De Russen hebben simpelweg niet zo'n haast. Ze hebben het idee dat ze niet zo veel te winnen hebben met deze onderhandelingen. Het gaat militair gezien voor Rusland best goed." Zo wint Rusland steeds meer terrein in de regio Koersk, het gebied dat zeven maanden geleden verrassend door het Oekraïense leger werd binnengevallen.

Mogelijk toezeggingen gedaan

"De kans is groot dat ze er niet meteen mee akkoord gaan", vervolgt Colijn. Al is het niet bekend of Oekraïne achter gesloten deuren stiekem toezeggingen heeft gedaan, die Poetin kunnen overtuigen om akkoord te gaan. "Het kan zijn dat de VS eisen aan Oekraïne heeft gesteld om bijvoorbeeld stilletjes toe te geven dat ze bepaalde stukken van Oekraïne niet meer terug hoeven te hebben. Dat ze accepteren dat die gebieden voorlopig niet terugkeren bij Oekraïne."

'Oekraïne verliest snel gebied in Russische regio Koersk'
Lees ook

'Oekraïne verliest snel gebied in Russische regio Koersk'

Ook gelden er bepaalde (financiële) sancties tegen Rusland, die Trump wellicht zal opheffen, mocht het Kremlin akkoord gaan met het huidige voorstel. "Die internationale sancties, daar heeft de Russische economie behoorlijk last van", zegt Rusland-correspondent Koens. "De afgelopen dagen werd er al gehint dat die sancties verzacht of zelfs ingetrokken kunnen worden."

Als Rusland niet akkoord gaat, kan dat ook averechts werken. Zo heeft Trump volgens de Britse krant The Guardian gezegd: "We kunnen dingen doen die heel slecht zijn voor Rusland. Dingen die verwoestend zouden zijn. Maar dat wil ik niet doen, omdat ik vrede wil."

'Proefballonnetje'

Het huidige voorstel is een totaal staakt-het-vuren van dertig dagen. "Een soort proefballonnetje", zegt Colijn. "Het geldt als een soort eerste stap om te testen hoe bereid alle partijen zijn om echt vrede te sluiten. Want als je dertig dagen volhoudt, kan je het misschien ook verlengen."

Hoewel Rusland zich dus vooralsnog sceptisch heeft opgesteld tegenover een mogelijk bestand, ziet Colijn wel 'een soort race' ontstaan tussen Rusland en Oekraïne om Donald Trump enigszins te bespelen.

Anderhalve week geleden werd de Oekraïense president Zelensky nog door Trump en vicepresident JD Vance neergezet als onwelwillend om vrede te sluiten. "Eigenlijk probeert Oekraïne weer het initiatief te nemen. Ze proberen heel vriendelijk te zijn en een goede indruk te maken op Trump, op Amerika", stelt Colijn. "Dus nu gaat de bal weer naar Rusland."

In deze video legt Chris Colijn verder uit wat de deal met de VS over een mogelijk bestand voor gevolgen heeft:

De deal versterkt de positie van Oekraïne.
Lees meer over
Volodymyr ZelenskyVladimir PoetinDonald TrumpOlaf KoensChris ColijnOorlog in OekraïneRusland