Meest gehate man van Italië op vrije voeten? 'Belediging voor nabestaanden'

Ophef in Italië. Het draait allemaal om de inmiddels 64-jarige Francesco Schettino, nog altijd de meest gehate man van het land. De kapitein van het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia verliet zijn schip eerder dan zijn passagiers. Schettino zit een celstraf uit van 16 jaar, maar binnenkort loopt-ie misschien gewoon over straat. Hoe dat zit, lees je hier.
Het is alweer even geleden, de bizarre ramp met het cruiseschip Costa Concordia. Dat kapseisde in 2012 vlak voor de kust van het Italiaanse eilandje Giglio door oerdom handelen van kapitein Francesco Schettino. Die had een liefje op Giglio en hij wilde met de Costa Concordia zo dicht mogelijk langsvaren en zwaaien.
Schettino week van de aangewezen route af en botste op rotsen. Die reten onder water de romp over 70 meter open. Het schip voer nog even door tot de motoren uitvielen en niet veel later kapseisde het. Aan boord waren ruim 4200 opvarenden, 32 kwamen er om het leven.
'Ga aan boord, lul.'
Pas in 2017 ging Schettino de cel in. Hij werd toen in hoger beroep veroordeeld voor meervoudige doodslag, het veroorzaken van een scheepsramp en het voortijdig verlaten van het schip. En dat laatste maakt hem zo gehaat. Een kapitein moet bij een ramp zorgen dat alle opvarenden worden geholpen en gered. Pas als laatste mag hij het schip verlaten.
Hieronder staat een video van het beruchte telefoonverkeer tussen de gevluchte Schettino en een woedende kapitein van de Italiaanse kustwacht. "Ga aan boord, lul."
Schettino zit nu acht jaar in de gevangenis, de helft van zijn tijd zit er dus op. In Italië kom je dan in aanmerking voor meer vrijheden, zoals werken buiten de gevangenis. Dat geldt overigens alleen voor gevangenen die zich goed gedragen en in de gevangenis al bepaalde privileges hebben. En laat Schettino nou een schoolvoorbeeld van een goede gevangene zijn, laat z'n advocaat Paola Astarita weten aan de Italiaanse krant Libero. ''Hij is erg bedroefd door wat er is gebeurd en vanaf het eerste moment dat hij de straf accepteerde, is hij een persoon die zijn straf uitzit.''
Waar blijven de excuses?
Over dat bedroefd zijn, hebben de Italianen zo hun bedenkingen. Schettino heeft nooit spijt betuigd voor zijn handelen. Sterker nog, hij geeft de zeekaarten de schuld omdat de rotsen waar het cruiseschip op botste er niet opstonden. De burgemeester van het eilandje Giglio, Sergio Ortelli, wil dan ook maar één ding horen van Schettino voor hij zich op straat begeeft. Tegen de krant Corriere della Sera zegt hij:''Bied nu excuses aan.''

De burgemeester snapt dat Schettino na acht jaar celstraf in aanmerking komt voor een soepelere regeling. Die regeling houdt onder meer in dat Schettino overdag mag werken buiten de gevangenis. In de avond moet hij zich dan weer melden bij zijn bewaarders. Het zet kwaad bloed bij de Italianen. ''De regeling voor Schettino is een belediging voor degenen die hun dierbaren hebben verloren'', laat een nabestaande weten aan de krant La Stampa.
Documenten Vaticaan digitaliseren
Maar waar kan de gehate kapitein Schettino dan gaan werken, wie wil hem over de vloer hebben? Het Vaticaan biedt uitkomst. Schettino mag in het Vaticaan documenten gaan digitaliseren. Dat doet hij nu ook al in de gevangenis met rechtbankdocumenten. De rechter in Rome beslist begin april of Schettino naar een open gevangenis mag en minder strenge regels krijgt.