VS en Rusland 'voorzichtig optimistisch' over staakt-het-vuren, maar akkoord niet in zicht

Vanuit zowel de Verenigde Staten als Rusland klinkt 'voorzichtig optimisme' over een staakt-het-vuren in Oekraïne, maar het Kremlin lijkt nog altijd van plan om Oekraïne te onderwerpen. En daar past een gevechtspauze niet bij.
"We hebben gisteren zeer goede en productieve gesprekken gevoerd met de Russische president Vladimir Poetin, en er is een grote kans dat deze vreselijke, bloedige oorlog eindelijk tot een eind kan komen", schrijft Trump op sociale media. De twee presidenten hebben nog niet met elkaar gebeld, maar volgens het Kremlin wordt er gewerkt aan een ontmoeting.
Koersk
Trump schrijft dat hij zich zorgen maakt over het lot van de Oekraïense soldaten die nog vechten in de Russische regio Koersk. Het Oekraïense leger trekt zich terug uit het gebied, en Rusland lijkt de grotere plaats Soedzja weer in handen te hebben. Er bestaat een risico dat duizenden soldaten worden omsingeld door de Russen.
Poetin sprak gisteren ook over het lot van de Oekraïense soldaten: "Als er in de komende dagen een fysieke blokkade ontstaat, dan zal niemand meer kunnen vertrekken. Er zijn dan maar twee mogelijkheden: overgeven of sterven."
"Ik heb president Poetin dringend verzocht hun levens te sparen. Dit zou een verschrikkelijk bloedbad zijn, een bloedbad dat we sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer hebben gezien. God zegene hen allemaal!!!", schrijft Trump. Het is niet duidelijk of er daadwerkelijk sprake is van een omsingeling, en hoeveel Oekraïense soldaten er dan vast zouden zitten.
'Voorzichtig optimistisch'
Ook de Oekraïense president sprak deze week nog over het lot van de soldaten in Koersk: "Het militaire commando doet wat het moet doen: het zoveel mogelijk redden van de levens van onze soldaten."
Gisteren was Trumps gezant Steve Witkoff nog in Moskou om met Vladimir Poetin te praten. Hij zou 'voorzichtig optimistisch' zijn over het staakt-het-vuren. Ook de woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, gebruikt precies dezelfde woorden.
"Er werd aanvullende informatie aan de Russische kant verstrekt, en Poetin gaf ook informatie en aanvullende signalen door aan president Trump via Witkoff", zegt Peskov. Wat dat precies inhoudt is niet bekend.
Een akkoord over een staakt-het-vuren is er nog niet, omdat Poetin het niet eens is met het voorstel van de Verenigde Staten en Oekraïne. Tijdens een persconferentie noemde de Russische president aanvullende eisen waar het staakt-het-vuren volgens hem rekening mee moet houden. Zo stelde hij voor dat Oekraïne geen nieuwe soldaten mobiliseert, en dat het land ook geen wapens meer krijgt uit het buitenland.
De Oekraïense president Zelensky zegt dat Poetin met zijn reactie eigenlijk het staakt-het-vuren afwijst: "Poetin is natuurlijk bang om president Trump rechtstreeks te vertellen dat hij deze oorlog wil voortzetten en Oekraïners wil doden."
Onderhandelingstactiek van Poetin
De kans dat er snel een staakt-het-vuren komt lijkt klein, zegt Ron Keller, voormalig ambassadeur van Rusland en Oekraïne. "Compromissen zijn voor Poetin uit den bozen. De Russen willen geen wapenstilstand, want dat zou lijken op een compromis."
Ondertussen probeert Rusland om de relatief goede band met Trump in stand te houden, vertelt Keller. "Poetin gaat waarschijnlijk beseffen dat hij iets van een gebaar moet maken. Hij moet Trump te vriend houden."
Volgens Amerikaanse inlichtingenrapporten zou Rusland nog altijd de intentie hebben om Oekraïne te onderwerpen. Het is daarom nog maar zeer de vraag of Poetin daadwerkelijk geïnteresseerd is in een staakt-het-vuren of vredesakkoord.
Ook Oekraïners zijn erg sceptisch over een mogelijke gevechtspauze, en verwachten dat Poetin juist graag wil doorvechten. De Oekraïense defensie-analist Oleksandr Kovalenko ziet bijvoorbeeld dat Rusland troepen verplaatst en hergroepeert om een nieuw offensief te beginnen.
"Dus hoe kunnen we het hebben over een staakt-het-vuren, als ze zich voorbereiden om door te vechten? Ze kunnen ook voor de vorm instemmen met een staakt-het-vuren, om ondertussen middelen te verzamelen, zichzelf te versterken, hun troepen rustig te verplaatsen, en over een maand of langer weer de Oekraïense posities aan te vallen."
Aanvallen gaan door
Ondertussen blijven Rusland en Oekraïne volop met elkaar in gevecht. In de regio Koersk zou Oekraïne nog maar tien procent van het veroverde grondgebied in handen hebben. Vandaag heeft Rusland volgens de Oekraïense luchtmacht ook geleide bommen afgevuurd op de regio's Soemy en Charkiv, vlak over de grens met Koersk.
Vannacht en vanochtend heeft Oekraïne laten zien dat het schade kan blijven aanrichten in Rusland. Met onbemande vliegtuigjes heeft het een olieraffinaderij geraakt in de regio Krasnodar, hemelsbreed zo'n 500 kilometer van de frontlinie. Daarnaast zouden de Oekraïners gasvoorzieningen en een opslag voor luchtafweerraketten hebben geraakt.
In de onderstaande video hoor je meer over hoe Oekraïne aankijkt tegen het staakt-het-vuren.