Koop Europees

'EU sluit NAVO-partners VS, Turkije en VK uit van herbewapeningsfonds'

Door Chris Koenis··Aangepast:
© ANP'EU sluit NAVO-partners VS, Turkije en VK uit van herbewapeningsfonds'
RTL

Wapenbedrijven uit de Verenigde Staten, Turkije en ook het Verenigd Koninkrijk worden uitgesloten van het EU-fonds van 150 miljard euro voor de gezamenlijke aanschaf van wapens en munitie. Willen de NAVO-partners toch meedoen, moeten ze net als andere landen eerst verdragen met de EU ondertekenen.

Dat meldt de Britse zakenkrant FT zojuist op basis van gesprekken met EU-ambtenaren. 

Het geplande fonds maakt onderdeel uit van de grootschalige investeringsplannen van de Europese Commissie voor het 'herbewapenen' van Europa. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen presenteerde eerder deze maand een EU-herbewapeningsplan van 800 miljard euro, waarmee intussen alle 27 EU-regeringsleiders akkoord zijn gegaan.

Een deel daarvan, 150 miljard euro, wil de Commissie lenen op de kapitaalmarkt zodat EU-landen meer kunnen uitgeven aan defensie. Een zeldzame en in sommige lidstaten ook een omstreden stap.

Eerst garanties

Dit fonds staat volgens FT alleen open voor defensiebedrijven uit de EU en voor derde landen die een defensieovereenkomst met het handelsblok sluiten over het gebruik ervan. Deze garanties moet voorkomen dat wapens in de toekomst niet meer gebruikt kunnen worden omdat een derde land bezwaar zou maken, zeggen de ambtenaren tegen de Britse krant. 

Het beleid kan worden beschouwd als een overwinning voor Frankrijk en andere landen die voorstander zijn van een 'Koop Europees'-aanpak bij de aanschaf van defensiematerieel. Die aanpak krijgt steeds meer steun nu de betrouwbaarheid van de VS als defensiepartner voor Europa onder president Trump steeds onzekerder wordt.

Europese Commissie maant lidstaten tot spoed bij investeringen in defensie
Lees ook

Europese Commissie maant lidstaten tot spoed bij investeringen in defensie

Toch heeft het voorgenomen besluit ook risico's voor grote Europese defensiebedrijven. Als zij veel samenwerken met producenten of leveranciers uit de landen die worden uitgesloten, kan hun eigen productie in de problemen raken.

Lees meer over
Europese UnieEuropese CommissieDefensieWapenIndustrieOverheidsfinanciënGroot-BrittanniëVerenigde StatenTurkije