Artikel 1 van de Grondwet

Na rel om 'Golf van Amerika' mag persbureau AP van rechter Witte Huis weer in

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / AFPNa rel om 'Golf van Amerika' mag persbureau AP van rechter Witte Huis weer in
RTL

Journalisten van persbureau AP mogen Donald Trump weer vragen stellen in zijn Oval Office. Het Witte Huis had dat verboden na een meningsverschil over de 'Golf van Amerika'. Het weigeren van journalisten is niet toegestaan, stelt een rechter. Het gaat in tegen artikel 1 van de Amerikaanse Grondwet.

Journalisten en fotografen van AP zijn weer welkom in de Oval Office, het presidentiële vliegtuig Air Force One en evenementen van het Witte Huis. 

'Kan journalisten niet weigeren'

Rechter Trevor McFadden, die door Donald Trump werd aangesteld, oordeelt dat het persbureau op die plekken niet geweigerd kan worden. "Volgens artikel 1 van de Grondwet kan de regering niet de deur van bijvoorbeeld de Oval Office of de East Room openzetten voor een select groepje journalisten en andere journalisten weigeren om hun standpunten." De vrijheid van pers en ook de vrijheid van meningsuiting is vastgelegd in het eerste artikel van de Grondwet. 

AP spreekt van een 'overwinning in een tijd dat de pers door Trump onder druk wordt gezet'. 

Persvrijheid in Nederland stabiel, maar staat wereldwijd onder druk
Lees ook

Persvrijheid in Nederland stabiel, maar staat wereldwijd onder druk

De rel tussen AP, een van de grootste nieuwsorganisaties ter wereld, en het Witte Huis, liep begin februari hoog op. Trump tekende toen een decreet waarmee hij de Golf van Mexico vernoemde naar de Golf van Amerika. Veel media – en ook bijvoorbeeld Google Maps – namen die naamswijziging over, maar AP weigerde

Het persbureau stelde de golf aan de zuidkust van de Verenigde Staten en de oostkust van Mexico 'al meer dan 400 jaar zo genoemd wordt'. Bovendien bedient het persbureau afnemers van over de hele wereld, stelde AP-hoofdredacteur Julie Pace, terwijl Trumps beslissing 'enkel en alleen in de Verenigde Staten geldt'.

De aanpassing op Google Maps.© Google Maps
De aanpassing op Google Maps.

Het Witte Huis weigerde journalisten van AP sindsdien op de verschillende plekken en zei dat het een 'privilege' en niet een 'recht' was om de president daar te kunnen bevragen. AP stapte naar de rechter

"Voor wie denkt dat deze zaak gaat om de naam van de Golf van Mexico, vergeet het maar", schreef Pance in een opiniestuk in The Wall Street Journal. "Dit gaat over zoveel meer, het gaat over de vraag of de overheid kan bepalen wat je zegt." 

Trump heeft nog niet op de uitspraak geregaeerd. Het Witte Huis kan nog tegen de beslissing van de rechter in beroep gaan. 

Het beleid van Trump zorgt deze week voor hele andere zorgen bij Amerikanen: zij vrezen dat iPhones twee keer zo duur worden. Hoe dat zit, leggen we uit in deze video.
Lees meer over
Donald TrumpMediaPersvrijheidJournalistiekVerenigde Staten

Laatste video's van RTL Nieuws

Bakken kritiek op rechtbanktekening Sean Combs: waarom lijken sommige zo slecht?
P. Diddy

Bakken kritiek op rechtbanktekening Sean Combs: waarom lijken sommige zo slecht?