Iran wil 'eerlijk en waardig' atoomakkoord met VS, gesprekken begonnen

De Verenigde Staten en Iran zijn in Oman begonnen met overleg over een nieuwe nucleaire deal. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dat bekendgemaakt. Diplomaten uit Oman treden volgens Iraanse media op als bemiddelaar. De VS sprak eerder juist van directe gesprekken met Iran.
De Amerikaanse president Donald Trump wil snel een nieuw atoomakkoord sluiten, nadat hij zijn land in 2018 uit een bestaand atoomakkoord met Iran had teruggetrokken. De delegaties worden geleid door Trumps gezant Steve Witkoff en de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi.
De besprekingen vinden achter gesloten deuren plaats in Muscat, de hoofdstad van Oman.
Volledige ontmanteling
Iran zegt een 'eerlijk en waardig' atoomakkoord te willen sluiten met de Verenigde Staten. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi gezegd, enkele uren voor een overleg met Amerikaanse functionarissen in Oman.
De Amerikaanse president Donald Trump wil snel een deal met Iran sluiten en heeft gedreigd met militaire aanvallen op het land. Hij voert een beleid van 'maximale druk' op Iran, maar Iran wil juist vanwege dit beleid en de dreigementen geen directe onderhandelingen met de VS voeren.
Witkoff heeft tegen The Wall Street Journal gezegd dat het standpunt van de VS op dit moment begint met de eis dat Iran zijn nucleaire programma volledig ontmantelt. De VS wil voorkomen dat Iran een kernwapen ontwikkelt.
In deze video leggen we uit hoe dicht Iran bij een kernwapen is:
Iran beweert op zijn beurt dat het nucleaire programma alleen civiele doeleinden heeft. Dat houdt in dat er geen militaire plannen zijn, maar dat het nucleaire programma bijvoorbeeld is gericht op kerncentrales.
Vorig akkoord
De VS en Iran hadden eerder ook al een atoomakkoord. In 2018 trok Trump zijn land terug uit dat akkoord, waarna Iran zich ook niet meer aan de afspraken hield.
Sinds het torpederen van die deal heeft Iran zijn nucleaire activiteiten flink opgevoerd. Het land is nu in staat om uranium te verrijken tot een zuiverheid van zeker 60 procent, dicht bij de circa 90 procent die nodig is voor kernwapens, waarschuwde topman Rafael Grossi van atoomwaakhond IAEA in december.
De opgezegde deal werd in 2015 gesloten. Iran moest volgens het akkoord het nucleaire programma beperken tot een maximale uraniumzuiverheid van 3,67 procent, in ruil voor verlichting van de sancties tegen Iran. Andere ondertekenaars van het akkoord waren China, Duitsland, Frankrijk, Rusland en het Verenigd Koninkrijk.
In Europa is ook een 'nucleair arsenaal' aanwezig. In deze video leggen we uit hoe dat zit: