Trump ligt overhoop met Harvard en bevriest subsidie voor 'te linkse' universiteit

De Amerikaanse regering bevriest 2,2 miljard dollar subsidie voor de prestigieuze Harvard-universiteit, omdat die niet meegaat in de eisen van Trumps kabinet. Andere universiteiten in de VS verzetten zich ook tegen inmenging van de regering, maar geen enkele verzet zich zo hevig als Harvard.
Het is al decennialang een van de beste universiteiten ter wereld, goed voor in totaal 52 Nobelprijzen en de plek waar acht Amerikaanse presidenten studeerden. Er zijn genoeg redenen om trots te zijn op Harvard. Toch ergert Trump zich groen en geel aan de prestigieuze universiteit. In zijn ogen is Harvard een links bolwerk dat te veel bezig is met diversiteitsbeleid en waar antisemitisme niet streng genoeg wordt aangepakt. Omdat de universiteit in de staat Massachusetts niet bereid is zich aan te passen, wordt de subsidiekraan dichtgedraaid.
In een brief van 11 april legt het ministerie van Onderwijs aan voorzitter Alan Garber van Harvard uit wat volgens de Amerikaanse regering allemaal moet veranderen op zijn universiteit. De lijst is erg lang, maar bevat onder andere: stoppen met het diversiteitsbeleid, het verbieden van gezichtsbedekkende kleding, rapporteren aan de overheid als een buitenlandse student iets strafbaars heeft gedaan, en extern toezicht toestaan op campussen die doen aan 'antisemitische pesterijen'. Alle veranderingen moeten vóór augustus zijn doorgevoerd, anders stopt de subsidie.
Universiteit houdt poot stijf
Maar Harvard gaat niets veranderen en wijst erop dat de eisen illegaal zijn. 'Harvard is niet bereid in te stemmen met eisen die verder gaan dan de wettelijke bevoegdheden van deze of elke andere regering', stelden de advocaten van de universiteit gisteren in een schriftelijke reactie.
In een open brief reageerde gisteren ook de voorzitter van de universiteit zelf. Hij wijst erop dat de subsidies bijdragen aan 'baanbrekend onderzoek' dat 'mensen in het land en wereldwijd' helpt. De eisen die de Amerikaanse regering stelt, ziet Garber als een bedreiging: "Geen enkele regering – ongeacht welke partij aan de macht is – zou moeten dicteren wat privé-universiteiten mogen onderwijzen."
Harvard zal volgens hem 'een bloeiende cultuur van open onderzoek blijven stimuleren, vrijheid van meningsuiting respecteren en diversiteit van standpunten en intellectuele diversiteit verbreden'. Andere medewerkers van de universiteit willen tegenover RTL Nieuws niet op het nieuws reageren, uit angst voor mogelijke consequenties.
Financieel gezien kan de universiteit de klap waarschijnlijk wel opvangen. De universiteit is niet alleen een van de beste ter wereld, maar met een vermogen van 53 miljard dollar ook een van de rijkste.
Meer universiteiten onder druk gezet
Het is niet voor het eerst dat Trump zijn pijlen richt op het Amerikaanse hoger onderwijs. Vooral de New Yorkse Columbia-universiteit was tot nu toe vaak doelwit. Ook die wilde in eerste instantie geen consessies doen aan Trump, maar nadat de Amerikaanse regering vorige maand 400 miljoen dollar aan subsidie had geschrapt, ging ze toch door de knieën.
Het universiteitsbestuur stemde ermee in om de afdeling Midden-Oostenstudies onder ander toezicht te plaatsen en een nieuwe veiligheidsmacht van 36 'speciale agenten' op te richten, die de bevoegdheid hebben mensen te arresteren en van de campus te verwijderen.
Ook werden vorige maand twee studenten van de Columbia-universiteit gearresteerd die leiding gaven aan een pro-Palestijnse studentenprotestbeweging. Buitenlandminister Rubio noemde hen 'pro-Hamas-demonstranten' wier studentenvisum zal worden ingetrokken.
Machtsstrijd
"Trump legt zijn wil op aan alle facetten van de Amerikaanse maatschappij", zegt Amerika-correspondent Erik Mouthaan. "Dus als hij van mening is dat universiteiten linkse bolwerken zijn, dan zoekt hij drukmiddelen om daar iets aan te veranderen. Het is de zoveelste machtsstrijd van Trump met onafhankelijke instituties. Harvard is eigenlijk de eerste die heel hard terugslaat."
Het kan niet wat Trump doet, zegt Mouthaan. "Daar wijst Harvard op." Dat andere universiteiten zoals Columbia wel meegingen in de eisen, komt volgens hem vooral omdat die het geld harder nodig hebben. "Er moet allerlei onderzoek worden stopgezet als de subsidiekraan dichtgaat. Dat willen de universiteiten al helemaal niet. Maar het voelt voor veel Amerikanen als chantage: je krijgt alleen geld als je deze lastige hoogleraar ontslaat, of deze lastige studenten oppakt."
In deze video zie je hoe een Turkse studente in de VS werd meegenomen door de immigratiepolitie, waarna haar visum werd ingetrokken: