Opnieuw duizenden demonstranten in VS op de been tegen Trump: 'Bevrijd Palestina'

In de Verenigde Staten zijn gisteren in het hele land wederom duizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de regering van president Donald Trump. Dat gebeurde begin deze maand ook al, toen waren de protesten wel wat groter dan nu.
De demonstranten beschuldigen Trump ervan burgerrechten en de wet in het algemeen niet te respecteren door immigranten onrechtmatig uit te zetten en ambtenaren te ontslaan. Ook keren ze zich tegen de economische onzekerheid als gevolg van de handelsoorlog.
Abrego Garcia
In het bijzonder kwamen de demonstranten op voor de Salvadoraan Kilmar Abrego Garcia, die volgens rechters onterecht werd gedeporteerd naar zijn thuisland.

Buiten het Witte Huis droegen demonstranten spandoeken met teksten als 'Workers should have the power' (arbeiders moeten de macht hebben), 'No kingdom' (geen koningschap) en 'Stop arming Israel' (stop met het bewapenen van Israël).
'Bevrijd Palestina'
"Terwijl Trump en zijn regering de Amerikaanse deportatiemachine inzetten, zullen wij netwerken en systemen van verzet opzetten om onze buren te verdedigen", zei een demonstrant tegen persbureau Reuters.
Andere demonstranten zwaaiden met Palestijnse vlaggen en droegen Palestijnse sjaals. Ze scandeerden 'bevrijd Palestina' en betuigden hun solidariteit met de Palestijnen die omkwamen in de Israëlische oorlog in Gaza.
200.000 medewerkers ontslagen
Ook kwamen mensen in opstand tegen hoe de regering seksuele minderheden behandelt. Op identiteitspapieren kan bij geslacht alleen worden gekozen tussen man en vrouw, wat een probleem is voor transgender en intersekse personen.
Sinds Trump in januari begon aan zijn tweede termijn als president zij er meer dan 200.000 werknemers binnen de overheid ontslagen, meldt Reuters. De regering heeft ook tientallen buitenlandse studenten vastgehouden en gedreigd de financiering van universiteiten stop te zetten vanwege programma's voor diversiteit, gelijkheid en inclusie, klimaatinitiatieven en pro-Palestijnse protesten. Mensenrechtenorganisaties hebben dit beleid veroordeeld.