Geld voor slachtoffers aardbeving Myanmar raakt op, 200.000 mensen ontheemd

De aardbeving in Myanmar, waarbij zeker 3500 mensen omkwamen, raakt volgens het Rode Kruis steeds meer in de vergetelheid. Inmiddels leven zeker 200.000 mensen op straat, maar door het gebrek aan aandacht voor de humanitaire situatie drogen de fondsen snel op, waarschuwt de hulporganisatie.
Dat er minder aandacht is voor de aardbeving in Myanmar, blijkt ook uit cijfers. Het Rode Kruis monitorde hoe vaak er in het nieuws aandacht werd besteed aan verschillende aardbevingen.
Zo verschenen in de eerste drie weken na de aardbeving in Marokko in 2023 meer dan zeshonderd berichten in kranten en op radio en tv. Bij Myanmar gaat het om 'slechts tweehonderd' berichten.
Kwart huizen verwoest
In de steden Mandalay en Sagaing is volgens het Rode Kruis een kwart van de huizen verwoest. Veel mensen slapen daarom op straat, of in tentjes naast hun huis zodat ze hun spullen kunnen bewaken.
Het Rode Kruis zegt al tonnen hulpgoederen naar het hulpgebied te hebben gebracht en getroffenen te hebben geholpen, maar voor wederopbouw is meer geld nodig.
Overstromingen
Ook wordt gevreesd voor het aankomende regenseizoen. Het risico op overstromingen en aardverschuivingen neemt dan namelijk toe en dat zou de hulpverlening in het land kunnen bemoeilijken.
Een bijkomend probleem is dat vandaag het tijdelijke bestand tussen de militaire junta en de rebellen vervalt. De twee groeperingen zijn met elkaar in een burgeroorlog verwikkeld. Er is nog niks bekend over een mogelijke verlenging van het bestand.
De hulpverlening in Myanmar lijdt ook aan de burgeroorlog in het land. Hoe dat is voor de inwoners, zie je in deze video: