150.000 euro

Razendsnel naar top Mount Everest: 'Voor mensen met te veel geld en tijd te weinig'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Editorial / AFPRazendsnel naar top Mount Everest: 'Voor mensen met te veel geld en tijd te weinig'
RTL

De meeste klimmers doen er zes tot tien weken over. Maar binnenkort kan het beklimmen van de Mount Everest ook in één week, belooft een Oostenrijks bedrijf. Het idee lijkt vooral bedoeld te zijn voor mensen die wél op de top willen staan, maar niet alle tijd of moeite daarvoor willen nemen. En dus is er ook kritiek. "In de bergsport speelt beleving een grote rol, dingen op eigen kracht doen. Dat is bij de Mount Everest allang niet meer het geval."

Het zou een recordtijd betekenen. In één week tijd naar de top van de hoogste berg ter wereld. De Oostenrijkse gids Lukas Furtenbach wil mensen met behulp van zogeheten xenongas hiertoe in staat stellen. 

Voor 150.000 euro vlieg je naar de Nepalese hoofdstad Kathmandu, vanwaaruit je met een helikopter naar basecamp op bijna 5400 meter hoogte wordt genomen. Vanuit daar wordt de 8848 meter hoge berg in een aantal dagen beklommen.  

'Geen bewijs dat het werkt'

De acclimatisatieperiode die normaal gesproken nodig is, zou volgens Furtenbach niet nodig zijn door het gebruik van xenon. Furtenbach beweert dat het zorgvuldig inhaleren van het gas ervoor zorgt dat het lichaam het hele proces van wekenlang wennen aan de hoogte en ijle lucht niet nodig heeft. Hij claimt dat hij het gas eerder succesvol heeft gebruikt bij eerdere expedities, schrijft de Britse omroep BBC. 

Het idee van Furtenbach doet flink wat wenkbrauwen fronsen binnen de klimwereld, ook bij Robin Baks van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging. "Laat ik beginnen te zeggen dat er geen medisch bewijs is dat xenon werkt. Sterker nog, het wordt afgeraden om te gebruiken door de internationale bergsportfederatie. Ook het internationale dopingagentschap raadt het gebruik ervan af."

Roland (62) is ruim ton kwijt voor beklimming Mount Everest: 'Verschrikkelijk bedrag'
Lees ook

Roland (62) is ruim ton kwijt voor beklimming Mount Everest: 'Verschrikkelijk bedrag'

Furtenbach biedt met zijn bedrijf allerlei soorten trips aan naar de Mount Everest, en hij is niet de enige. De berg is geliefd bij veel mensen, jaarlijks gaan er honderden naartoe. "De Everest is een heel apart fenomeen. Het is de hoogste berg ter wereld, dat maakt hem geliefd. Het is voor veel mensen iets geworden om afgetikt te hebben. Dat je kan zeggen: 'Ik ben er geweest'. Daardoor zie je ook dat mensen die bergbeklimmen echt als sport en passie doen, die berg vaak links laten liggen."

"Zij zijn vaak op zoek naar wat meer uitdaging", zegt Baks. "Er zijn genoeg andere bergen die technisch gezien veel lastiger te beklimmen zijn. Op de Mount Everest betaal je veel geld en ligt alles al voor je klaar. Je hoeft bij wijze van spreken alleen je tandenborstel mee te nemen. Helemaal met deze laatste ontwikkeling. Maar goed, er is blijkbaar wel een markt voor. Voor sommige mensen is het een interessante optie", erkent Baks.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Veel organisaties raden aan om toch zeker twee maanden uit te trekken voor het beklimmen van de Mount Everest. "Maar ja, als je te veel geld hebt en te weinig tijd, dan kan dit dus blijkbaar ook straks. Op deze manier is het wellicht interessant als je als rijke zakenman je vergadering uitgaat, naar Nepal vliegt en de Everest beklimt en een week later de volgende vergadering ingaat."

Voor Baks zelf is het absoluut geen optie. "Al zou ik het morgen gratis mogen doen, zelfs dan niet. Nog los van dat er geen bewijs is dat het werkt. Ik zie mezelf gewoon niet in die hectiek, die drukte een berg beklimmen. Ik ga binnenkort twee bergen van ruim 6600 meter in India beklimmen en ben daar nu flink voor aan het trainen. Het gaat me om die beleving, de prestatie, het onderweg zijn en genieten van het landschap. Dat is er in die drukte op de Mount Everest niet bij."

Topdrukte op de Mount Everest© Editorial / dpa Picture-Alliance
Topdrukte op de Mount Everest

Begin mei gaat Furtenbach met vier Britten naar de top van de Mount Everest. Als dat succesvol verloopt zal dat mogelijk vaker gaan gebeuren, wat alleen nog maar zal bijdragen aan de drukte op de immens hoge berg. "Het baart ons wel zorgen, dit soort ontwikkelingen", zegt Baks. "Maar gelukkig is het wel zo dat het gros van de mensen die de bergen ingaan, nog steeds echt voor de beleving gaan."

En of die toenemende drukte op de Everest ooit nog afneemt? "Ik weet het niet. Het is een komen en gaan van helikopters de hele dag die mensen afzetten in het basecamp. Er is echt veel weerstand van de lokale bevolking, maar die helikoptermaatschappijen hebben ook wel een flinke vinger in de pap. Plus je moet het zo zien, Nepal is een straatarm land. Alle inkomsten die ze daar kunnen genereren zijn meer dan welkom."

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier. 

Lees meer over
Bergbeklimmen

Laatste video's van RTL Nieuws

Door kartelgeweld moeten olifanten en tijgers in Mexico verhuizen
'Ze dreigden dieren te doden'

Door kartelgeweld moeten olifanten en tijgers in Mexico verhuizen