Modi zegt bezoek Nederland af

Vrees voor escalatie Kashmir-conflict, KLM vliegt niet meer over Pakistan

Door Chris Koenis··Aangepast:
© GettyVrees voor escalatie Kashmir-conflict, KLM vliegt niet meer over Pakistan
RTL

Het dodental van de Indiase luchtaanvallen op Pakistaanse doelen is opgelopen naar 31. Er is nog veel onduidelijk over de militaire aanval van vannacht, die door India is omgedoopt tot 'Operatie Sindoor'. Sindsdien zijn er zware beschietingen gaande langs de grens tussen de twee landen, met meer doden aan beide kanten.

Het langslepende conflict over de betwiste regio Kashmir is stevig opgelaaid. De aanvallen van India zijn volgens experts nu al een stuk ingrijpender dan de laatste confrontatie tussen de twee buurlanden in 2019.

Pakistan meldt dat vannacht (lokale tijd) zes locaties zijn aangevallen (zie hieronder op de kaart). India zou daarbij 'ongeveer 75 tot 80 gevechtsvliegtuigen' hebben ingezet. Het Pakistaanse leger claimt vijf daarvan te hebben neergehaald, samen met twee Indiase aanvalsdrones.

India beweert dat de aanvallen onderdeel zijn van een antiterrorisme-operatie met de codenaam 'Operatie Sindoor'. Die naam is niet toevallig gekozen. Sindoor is de naam van het rood gekleurde poeder dat Indiase hindoe-vrouwen traditioneel in hun haar aanbrengen bij een huwelijk. 

Het is daarmee een verwijzing zijn naar het bloedbad van 22 april in de Baisaran-vallei in Kahsmir. Bij die terreuraanslag werden 26 mannen gedood, voornamelijk Indiase toeristen. India houdt Pakistan verantwoordelijk voor die aanval. Twee van de drie geïdentificeerde aanvallers waren Pakistaans.

India: gericht op militanten 

"India claimt afgelopen nacht precisie-aanvallen te hebben uitgevoerd op militante groeperen", zegt India-onderzoeker Carolien Stolte, verbonden aan de Universiteit Leiden. "Daarmee geeft India in ieder geval heel duidelijk aan: het gaat niet om het Pakistaanse leger en we vallen geen militaire doelen aan."

Maar volgens Stolte betekent dat niet dat er geen onschuldige burgers zijn omgekomen bij de aanvallen. "Er zijn ook plekken getroffen waar gewoon burgers wonen. Daarbij zijn vrouwen en kinderen omgekomen. Het gaat dus niet alleen om terroristische infrastructuur die is geraakt."

KLM mijdt luchtruim Pakistan

De onrust heeft ook gevolgen voor de luchtvaart. KLM vliegt per direct niet meer over Pakistan. Een besluit dat is genomen in overleg met de autoriteiten, zoals overheden, laat de Nederlands luchtvaartmaatschappij aan RTL Nieuws weten.

"Het omvliegen heeft effect op enkele vluchten van Schiphol naar India, Thailand, Maleisië en Singapore. Passagiers moeten rekening houden met een langere reistijd van 30 minuten tot 1 uur en 15 minuten", zegt een KLM-woordvoerder.

In andere landen leven grote zorgen dat het conflict verder escaleert. Onder meer Frankrijk, Turkije en China manen beide landen tot kalmte. Buurland China heeft ook bemiddeling aangeboden bij het oplossen van het opgelaaide conflict. 

Dat gaat ondertussen verder aan de zwaar gemilitariseerde grens die door Kashmir loopt. Daar wordt over en weer geschoten en zijn een onbekend aantal doden en gewonden gevallen, waaronder in dorpen.

'Paar stappen verder'

Wat ook tot zorgen leidt, is de laatste verklaring van Pakistan. Het land voelt zich gedwongen te reageren op de Indiase luchtaanvallen omdat ze deze niet zien als een proportioneel antwoord op de aanslag van 22 april.

"Dat is echt anders dan de confrontatie in 2019", zegt India-onderzoeker Carolien Stolte. "Toen pleegde een Pakistaanse groepering een aanslag. India beantwoordde dat met luchtaanvallen op onbewoond gebied, maar toen is het niet verder geëscaleerd. Nu heeft India waarschijnlijk ook raketten ingezet en zijn we echt wel een paar stappen verder."

De Indiase premier Narendra Modi heeft ondertussen zijn buitenlandse bezoeken afgezegd. Hij zou op 16 en 17 mei in Nederland zijn voor een staatsbezoek, maar ook dat gaat niet door vanwege het conflict met Pakistan.

Lees meer over
Narendra ModiKLMInternationale conflictenIndiaPakistan

Laatste video's van RTL Nieuws

Bloemen bij vindplaats: 'Wat maakten ze mee in de laatste uurtjes?'
Jeffrey en Emma

Bloemen bij vindplaats: 'Wat maakten ze mee in de laatste uurtjes?'