Conclaaf

Zwarte rook in Vaticaan: eerste stemronde levert geen nieuwe paus op

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Associated PressZwarte rook in Vaticaan: eerste stemronde levert geen nieuwe paus op
RTL

Vandaag is het conclaaf begonnen. Verschillende kardinalen van de Katholieke Kerk zijn in Vaticaanstad samengekomen om een nieuwe paus te kiezen. Rond 21.00 uur vanavond was er zwarte rook te zien. Dat betekent dat de eerste stemronde vanavond geen nieuwe paus heeft opgeleverd.

Tienduizenden mensen verzamelden zich vanavond op het Sint Pietersplein om af te wachten of er zwarte of witte rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel zou komen. Zij moesten langer wachten dan gedacht. 

Pas om 21.00 uur kwam er zwarte rook uit de schoorsteen. Tot die tijd ging de meeste aandacht uit naar een meeuw die steeds vlakbij de schoorsteen kwam zitten. Bekijk de beelden hier:

Conclaaf

Deze keer nemen 133 kardinalen deel aan het conclaaf. Zij kwamen gisteren aan in het hotel in Vaticaanstad dat speciaal voor hen is ingericht.

De verkiezing van de 267ste paus wordt in de Sixtijnse Kapel gehouden. De stemmen worden één voor één naar voren gebracht en later op willekeurige volgorde opgelezen. Er komt pas witte rook uit de schoorsteen als twee derde van de kardinalen voor dezelfde persoon stemt. Gezien het aantal deelnemende kardinalen gaat het om zeker 89 stemmen.

Pausmobiel wordt omgebouwd tot mobiele kliniek voor kinderen in Gaza
Lees ook

Pausmobiel wordt omgebouwd tot mobiele kliniek voor kinderen in Gaza

Vanochtend werd voorafgaand aan het conclaaf een speciale mis gehouden, de Missa pro eligendo Romano Pontifice. De mis werd in de Sint Pieter gehouden. De deelnemende kardinalen werden aangespoord 'alle persoonlijke overwegingen' opzij te zetten tijdens het conclaaf. Het 'welzijn van de kerk en de mensheid' zou leidend moeten zijn, sprak een kardinaal die vanwege zijn leeftijd niet zelf mag meedoen aan het conclaaf.

Stemrondes

Er zijn een hoop regels waar de kardinalen zich aan moeten houden tijdens het stemproces. Zo moet het aantal stembriefjes altijd overeenkomen met het aantal deelnemende kardinalen. Is er een afwijking? Dan volgt er direct een nieuwe stemronde, meldt Vatican News.

Per dag zijn er vier stemrondes, twee in de ochtend, twee in de middag. Als er na drie dagen nog geen nieuwe paus is gekozen, volgt er een rustdag om te bidden. Vanaf dat moment geldt: als er na zeven stemrondes nog geen paus is gekozen, wordt wederom een rustdag gehouden. 

Mocht het zo zijn dat er na 21 rondes nóg geen paus is, volgt er een laatste rustmoment, waarna de kardinalen nog maar tussen twee kandidaten mogen kiezen. Dat zijn dan de kardinalen die in de rondes daarvoor de meeste stemmen kregen. Die twee kardinalen mogen dan zelf niet meer stemmen.

Voor de kardinalen dagelijks de Sixtijnse Kapel mogen verlaten, ongeacht of er een paus is gekozen, worden alle stembriefjes verbrand in een haard die al sinds 1939 wordt gebruikt. Een andere haard wordt gebruikt om, in combinatie met een chemisch stofje, zwarte of witte rook te produceren. Vanaf het Sint-Pietersplein is die rook te zien, waardoor toeschouwers direct weten of er een nieuwe paus is.

Laatste uitslagen

In 2013 werd het conclaaf voor het laatst gehouden. Toen werd paus Franciscus na twee dagen verkozen. Het kostte vijf stemrondes om tot een tweederde meerderheid te komen. Paus Franciscus overleed op 21 april.

De paus daarvoor, Benedictus XVI, werd in 2005 ook na twee dagen verkozen. Bij hem waren slechts vier stemrondes nodig. Nog een paus eerder, Johannes Paulus II, werd in oktober 1978 verkozen na drie dagen en acht stemrondes. 

JaartalDagenStemrondesPaus
196336Paulus VI
aug '7824Johannes Paulus I
okt '7838Johannes Paulus II
200524Benedictus XVI
201325Franciscus

 

Meer weten over hoe de paus wordt gekozen? Kijk dan deze video:

Zo wordt de nieuwe paus gekozen.
Lees meer over
Katholieke KerkVaticaanstad

Laatste video's van RTL Nieuws

Door kartelgeweld moeten olifanten en tijgers in Mexico verhuizen
'Ze dreigden dieren te doden'

Door kartelgeweld moeten olifanten en tijgers in Mexico verhuizen