Ook regels na incident Joost Klein

Strengere regels voor artiesten Songfestival: 'Benadrukken dat het niet om politiek gaat'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPStrengere regels voor artiesten Songfestival: 'Benadrukken dat het niet om politiek gaat'
RTL

Dit jaar heeft de Europese Radio-unie (EBU), de organisatie achter het Eurovisie Songfestival, de regels voor artiesten aangescherpt. Door ophef tijdens de vorige editie doet de organisatie er alles aan om het imago van het festival als 'niet-politiek evenement' te behouden.

"Vanwege alle ophef van vorig jaar wil de EBU ervoor zorgen dat dit jaar alles zo goed mogelijk verloopt", zegt verslaggever Lonneke Haveman, die voor Editie NL verslag doet van het Songfestival in het Zwitserse Basel. "Daarom zijn er strengere regels gekomen op het gebied van veiligheid, welzijn en voor het doen van politieke uitingen." 

Daarnaast zijn er ook nieuwe regels naar aanleiding van het incident met Joost Klein, waardoor hij gediskwalificeerd werd. 

Veel kritiek

De EBU zelf kreeg vorig jaar al bakken kritiek over zich heen vanwege de deelname van Israël, terwijl de oorlog in Gaza maar verder en verder gaat. Ook was er verontwaardiging over het besluit om Palestijnse vlaggen uit het publiek te weren. De Ierse artiest Bambie Thug zei vorig jaar het 'volledig oneens' te zijn met dat besluit. 

Volgens Haveman wil de EBU met nieuwe maatregelen onderstrepen dat het festival een muziekevenement is, en dus geen politiek podium.

Zo voorspellen bookmakers wie het songfestival wint
Lees ook

Zo voorspellen bookmakers wie het songfestival wint

Het vlaggenbeleid is dit jaar soepeler voor het publiek, maar wél strenger voor de artiesten. Dit jaar mogen toeschouwers op de tribunes wél met vlaggen zwaaien, zolang deze zijn toegestaan onder de Zwitserse wetgeving. Daardoor is het mogelijk dat Palestijnse vlaggen toch in beeld verschijnen.

Artiesten daarentegen mogen alleen de vlag tonen van het land dat zij vertegenwoordigen. Dit geldt op het podium, in de green room, op het turquoise tapijt en tijdens hun Eurovisie-speech. Andere vlaggen, zoals de regenboogvlag, de Palestijnse vlag en de Europese vlag, zijn in deze context verboden.

Subtiele symbolen

Volgens Haveman zal de EBU streng op politieke statements toezien. Als artiesten de regels overtreden, kan dat gevolgen hebben. Om wat voor sancties het gaat, is niet duidelijk.

"Subtiele symbolen als watermeloen-oorbellen die voor de Palestijnse vlag staan, zullen moeilijk te verbieden zijn", zegt Haveman. "Maar als het wordt opgemerkt bijvoorbeeld tijdens repetities, zal de EBU dan heus wel aankloppen bij de delegatie dat er beter voor andere oorbellen kan worden gekozen."

Ook naar aanleiding van het incident met Joost Klein vorig jaar, zijn er regels aangepast. De artiest werd na een aanvaring met een cameravrouw gediskwalificeerd. Haveman:  "Maar ook waren er verschillende andere delegaties die klachten hebben ingediend wegens een onveilig gevoel achter de schermen."

Emoties

Na zijn optreden van 'Europapa', met het eerbetoon aan zijn overleden ouders, verliet hij emotioneel het podium. Volgens de zanger was er afgesproken dat er op dat moment geen Zweedse journalist zou staan om hem te filmen. Toen die er wel stond, zou hij een dreigende beweging hebben gemaakt. 

De EBU heeft onder meer kleedkamers aangewezen als 'cameravrije zones'. Hier mag niet worden gefilmd of gefotografeerd. "Deze regel is bedoeld om een rustige sfeer te creëren waarin artiesten zich kunnen voorbereiden op hun optreden," schrijft de EBU op haar website.

De mogelijkheden om repetities te filmen zijn ook beperkter dan in eerdere jaren. Volgens de EBU helpt dit artiesten zich beter te concentreren en hun acts te perfectioneren zonder het gevoel te hebben voortdurend bekeken te worden.

Verder is er een centraal aanspreekpunt aangesteld waar deelnemers terechtkunnen met veiligheidskwesties. Deze persoon krijgt ook de rol als vertrouwenspersoon. "De EBU wil daarmee uitstralen dat ze alles op alles zet om de veiligheid en het welzijn tijdens het evenement te waarborgen", zegt Haveman.

Open brief 

Ondanks de aangescherpte regels verloopt de aanloop naar het evenement niet zonder spanningen. Dinsdag publiceerde het platform Artists for Palestine een open brief waarin de EBU wordt beschuldigd van het meten met twee maten. Zo werd Rusland vanwege de oorlog met Oekraïne uitgesloten van deelname, terwijl Israël wel mag meedoen ondanks het geweld in Gaza.

De brief is ondertekend door onder anderen oud-winnaars Salvador Sobral en Charlie McGettigan.

Ook het verbod op de regenboogvlag zorgt voor ophef. "Het is een totaal verkeerd signaal in een tijd waarin de roze gemeenschap wereldwijd onder druk staat," laat het COC weten in een reactie.

De Nederlandse inzending Claude (21) is met frisse energie zijn repetitie gestart in Basel. Op het grote songfestivalpodium is zijn outfit onthult: 

Claude is zijn repetitie gestart voor de Eurovisiesongfestival in Basel.
Lees meer over
COC NederlandEBUEurovisiesongfestivalMuziekfestivalMuziekFestivals en evenementenZwitserland