Europees Parlement perkt bescherming wolf in, afschieten wordt makkelijker

Het Europees Parlement verlaagt de beschermingsstatus van de wolf. De status van het dier in de EU verandert daardoor van 'strikt beschermd' naar 'beschermd'. Het wordt voor Europese landen makkelijker om op de wolf te jagen.
Het voorstel van de Europese Commissie voor de wijziging werd met 371 stemmen voor aangenomen. 162 Europarlementariërs stemden tegen en 37 onthielden zich van stemming.
Makkelijker afschieten
Het idee achter de statusverandering is vooral om het gemakkelijker te maken om wolven af te mogen schieten. Een belangrijke reden voor die wens is bezorgdheid over mogelijke aanvallen van de groeiende wolvenpopulatie op vee en mensen.
Eerder hadden de Europese Commissie en de lidstaten al ingestemd met het plan. Het parlement was het laatste Europese instituut dat nog over het voorstel om status van de wolf te verlagen moest stemmen. Officieel moeten de lidstaten nog een keer over de kwestie stemmen, maar dat is een formaliteit.
Met dit besluit krijgen lidstaten meer flexibiliteit bij het beheer van hun wolvenpopulaties. Ze mogen de gevolgen van een groeiende wolvenpopulatie zo klein mogelijk maken. Tegelijk moeten alle EU-lidstaten wel nog steeds de beschermingsstatus van de wolf blijven waarborgen.
Te weinig ruimte
Zodra de lidstaten met het besluit van het Europees Parlement instemmen, hebben zij achttien maanden de tijd om aan de nieuwe regels te voldoen.
De Nederlandse Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP), op wiens initiatief het Europees Parlement met het voorstel kwam, hoopt dat het Nederlandse parlement de wijziging snel doorvoert. "Voor de wolf in Nederland is simpelweg te weinig ruimte. Ter voorkoming van verdere escalatie op het platteland moet zo snel mogelijk verstandig beheer plaatsvinden", vindt hij.
Wat je zelf beter niet kunt doen als een wolf je pad kruist, leggen we uit in deze video:
Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) wijst erop dat in Nederland niet zomaar nu wolven worden afgeschoten. "Regels voor afschot worden weliswaar soepeler, maar EU-landen blijven verplicht om te zorgen dat de wolvenpopulatie een gezonde omvang heeft." Als dat niet het geval is, zoals in Nederland, blijft afschot verboden, zegt ze.
Lelijke politiek
Bas Eickhout van de Europese GroenLinks-PvdA-fractie is kritisch: "De beslissing om nu meer wolven af te schieten is gebaseerd op lelijke politiek, niet op wetenschap. Met de natuur in Europa gaat het nog steeds slecht en die verdient dan ook onverminderde bescherming."
BBB-Europarlementariër Sander Smit wijst erop dat de oude, strenge richtlijn stamt uit 1992, en dat de situatie rond wolven sindsdien 'fundamenteel veranderd' is. "Er zijn nu vele tienduizenden wolven in Europa en de snel groeiende populatie bedreigt de openbare veiligheid en de weidegang van vee, en daarmee de leefbaarheid op het hele platteland."
'Onbegrijpelijk'
Dierenrechtenorganisatie International Fund for Animal Welfare (IFAW) noemt het besluit 'onbegrijpelijk', omdat de Europese Commissie later dit jaar nog met een officieel rapport komt over de status van de wolf.
"Dit besluit is niet onderbouwd met actuele gegevens, en er is geen sprake van een ecologische noodsituatie,” zegt Zaan Olivier, programmamanager bij IFAW. “Door deze overhaaste beslissing dreigt een gevaarlijk precedent: beleid dat niet langer wordt gestuurd door feiten, maar door politieke druk.”