Bevolking lijdt honger

Hulporganisatie: inwoners Gaza wacht 'langzame, pijnlijke dood door honger'

Door Harun Kuloglu··Aangepast:
© Getty ImagesHulporganisatie: inwoners Gaza wacht 'langzame, pijnlijke dood door honger'
RTL

Het is vandaag 71 dagen geleden dat Israël een volledige humanitaire blokkade heeft ingesteld rond de Gazastrook. Volgens het Integrated Food Security Phase Classification-systeem (IPC), waarin meerdere internationale organisaties samenwerken, staan meer dan een miljoen Palestijnen aan de rand van de afgrond. "Moeders brengen baby’s van nog geen 2 kilo naar onze kliniek", meldt CARE Nederland.

Sinds het begin van de oorlog komt hulp slechts mondjesmaat Gaza binnen. Maar sinds maart houdt de regering van premier Netanyahu de grenzen gesloten. De invoer van voedsel, drinkwater, medicijnen en brandstof is compleet geblokkeerd. Honger grijpt om zich heen in de belegerde strook.

Volledige bevolking getroffen

Gaza telt momenteel zo’n 2,1 miljoen inwoners, van wie ongeveer de helft kind is. Volgens het meest recente rapport van de IPC kampt de hele bevolking met ernstige voedseltekorten. Zo’n 500.000 mensen bevinden zich inmiddels in 'fase 5' – de hoogste en dodelijkste graad van voedselonzekerheid: uithongering. Meer dan de helft zit in fase 4: noodfase. In deze video vertelt correspondent Pepijn Nagtzaam over de situatie:

Het ministerie van Volksgezondheid in Gaza en hulporganisaties zoals Human Rights Watch hebben bevestigd dat meerdere Palestijnen, waaronder tientallen kinderen, zijn overleden aan de gevolgen van ondervoeding.

Steeds meer internationale organisaties en experts, waaronder de VN en Amnesty, spreken inmiddels van genocide of genocidale daden, waarbij honger wordt ingezet als wapen – wat volgens het internationaal recht een oorlogsmisdaad is. In het licht van deze beschuldigingen hebben het Internationaal Strafhof (ICC) arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen premier Benjamin Netanyahu en voormalig minister van Defensie Yoav Gallant. Ze worden verdacht van misdaden tegen de menselijkheid, en hun rol in de voedselblokkades en andere oorlogsmisdaden wordt momenteel onderzocht.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Jolien Veldwijk, directeur van CARE in de Palestijnse gebieden, waarschuwt dat met name kinderen, ouderen en zieken het zwaarst worden getroffen. "De medische hulp die hen zou kunnen redden, staat op slechts enkele kilometers afstand, maar mag Gaza niet in", zegt ze. "Het is onvoorstelbaar dat deze door mensen veroorzaakte situatie ertoe leidt dat Palestijnen, van wie velen nu al uitgemergeld zijn, een langzame, pijnlijke dood door honger tegemoet gaan." 

CARE roept de internationale gemeenschap op om alles in het werk te stellen voor een onmiddellijk en blijvend staakt-het-vuren, en voor de vrijlating van gijzelaars. "De enige manier om verdere hongerdoden te voorkomen, is door Israël te dwingen tot grootschalige, veilige en ongehinderde humanitaire toegang tot en binnen Gaza."

Ook UNICEF luidt de noodklok. "Al meer dan tien weken wordt de toegang tot Gaza systematisch geblokkeerd", zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. "De hulp die kinderen zou kunnen redden, wordt tegengehouden. Dat is onacceptabel. Gaza is nu een humanitaire hel. De grenzen moeten open. Geen vertraging, geen voorwaarden, maar onbeperkte toegang."

UNICEF heeft nauwelijks meer voorraden

UNICEF beschikt nog amper over levensreddende medische voeding. "We kunnen eigenlijk niets meer doen voor ondervoede kinderen. Dat kan de dood betekenen voor honderden, mogelijk duizenden kinderen. Dit is geen waarschuwing meer – dit is de realiteit", aldus Laszlo. "Ze zijn te zwak om nog langer te wachten."

Graatmager door voedselblokkade Gaza: 'Ik zie mijn dochtertje wegkwijnen'
Lees ook

Graatmager door voedselblokkade Gaza: 'Ik zie mijn dochtertje wegkwijnen'

Vooral in het noorden van Gaza, waar de verwoestingen het grootst zijn, is de hongersnood het hevigst. Israël heeft het gebied in meerdere zones verdeeld, waardoor mensen vastzitten op steeds kleinere stukken grond met nauwelijks voorzieningen. Ook in het zuiden is voedsel schaars.

Gaarkeukens en opslagplaatsen ook doelwit

Vrijwel de gehele bevolking is afhankelijk van hulp, maar de laatste voorraden raken uitgeput. Veel gaarkeukens zijn al gesloten. Volgens de VN zijn voedselopslagplaatsen, gaarkeukens en zelfs (internationale) hulpverleners die voedsel uitdeelden meermaals doelwit geworden van Israëlische luchtaanvallen.

Door beschadigde infrastructuur en een tekort aan brandstof kunnen bestaande voorraden nauwelijks worden verplaatst. Hamas beschuldigt Israël ervan samen te werken met lokale bendes die de laatste hulpvoorraden plunderen.

Zak meel onbetaalbaar geworden

Door de extreme schaarste en inflatie zijn commerciële goederen vrijwel onbetaalbaar geworden. De prijs van een grote zak meel is opgelopen tot 400 tot 500 euro. Veel Palestijnen zien zich inmiddels genoodzaakt te overleven op beschimmeld brood, vogelvoer en water vermengd met planten.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De zwangere Yasmine verloor haar baby door honger. Ze vertelt haar verhaal in deze video: 

Lees meer over
Link in bio