Journalist gedood

Israël bombardeert twee ziekenhuizen Gaza, Netanyahu: 'We gaan operatie voltooien'

Door RTL Nieuws / Reuters··Aangepast:
© Editorial / AnadoluIsraël bombardeert twee ziekenhuizen Gaza, Netanyahu: 'We gaan operatie voltooien'
RTL

Israël heeft twee ziekenhuizen in de Gazastrook gebombardeerd. Daarbij zouden volgens de Palestijnse autoriteiten zeker achttien mensen zijn gedood, onder wie een bekende journalist. Israël beschuldigde hem van deelname aan de Hamas-aanval op 7 oktober 2023, maar leverde daarvoor geen bewijs.

Journalist Hassan Aslih lag in het Nasser-ziekenhuis in de zuidelijke stad Khan Younis, waar hij werd behandeld voor verwondingen die hij zou hebben opgelopen bij een eerdere Israëlische aanval. Op het moment van de aanval lagen ook tientallen andere patiënten in het ziekenhuis. Naast Aslih kwam één andere patiënt om het leven, een onbekend aantal anderen raakte gewond. 

De dood van Aslih past in een patroon van veel Israëlische aanvallen op journalisten in het Palestijnse gebied. Volgens de International Federation of Journalists zijn al zeker 160 journalisten gedood in de oorlog. De Palestijnse autoriteiten zeggen zelfs dat het er 215 zijn.

Gedwongen evacuatie

Israël zegt journalisten niet bewust aan te vallen. Verschillende hulporganisaties, Palestijnse journalisten en onder meer Reporters Without Borders, een internationale organisatie die opkomt voor persvrijheid, zeggen van wel. 

Later vandaag werd het European Hospital aangevallen door Israëlische raketten. Hierbij zouden zeker zestien mensen zijn gedood en minstens zeventig anderen gewond zijn geraakt. Het ziekenhuis trad in juli vorig jaar al buiten werking toen Israël het sloot en het personeel dwong te 'evacueren'. Later werd het weer heropend.

In onderstaande beelden is de nasleep van de aanval op het European Hospital zichtbaar:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Israël beweerde het ziekenhuis te hebben gebombardeerd omdat er een commandocentrum van Hamas onder zou zitten. Het land doet vaker dergelijke claims, maar presenteert daarvoor vaak geen bewijs. In het commandocentrum zouden volgens Israël terroristen aanwezig zijn geweest.

Voor de oorlog telde de Gazastrook zo'n 36 operationele ziekenhuizen. Die zijn inmiddels bijna allemaal door aanvallen beschadigd of buiten dienst. De ziekenhuizen die nog wel deels functioneren, kampen met flinke tekorten aan hulpmiddelen.

'Operatie voltooien'

De aanvallen komen op dezelfde dag als de aankondiging van premier Benjamin Netanyahu dat het leger de Gazastrook de komende dagen 'met volle kracht' zal betreden. 

"De operatie voltooien betekent het vernietigen van Hamas", stelt Netanyahu. Volgens de premier bestaat er geen scenario waarin Israël de oorlog voortijdig stopzet. "Een tijdelijk staakt-het-vuren is mogelijk, maar we gaan door tot het eind."

Hulporganisatie: inwoners Gaza wacht 'langzame, pijnlijke dood door honger'
Lees ook

Hulporganisatie: inwoners Gaza wacht 'langzame, pijnlijke dood door honger'

Netanyahu liet vorige week nog weten de Gazastrook voor onbepaalde tijd te willen bezetten. De bevolking zou naar andere landen moeten vertrekken. De extreemrechtse minister van Financiën Bezalel Smotrich liet weten: "Gaza wordt volledig vernietigd. We nemen het hele gebied over."

Volgens Netanyahu is zijn regering op zoek naar landen die de inwoners uit Gaza willen opnemen. "We hebben een kantoor opgezet dat het mogelijk maakt voor ze om te vertrekken, maar we hebben landen nodig die bereid zijn om ze op te vangen", zei de premier. Hij zei te verwachten dat 'ruim 50 procent van de inwoners vertrekt' als ze de optie krijgen.

Israël blokkeert al meer dan zeventig dagen alle toevoer van hulpgoederen en voedsel. Wanhopige taferelen onder de Palestijnen in Gaza zijn het gevolg:

Lees meer over
Benjamin NetanyahuIsraëlPalestijnse gebieden