'Angst neemt toe'

In één weekend ruim 500 drones en 100 raketten op Oekraïne: 'Oorlog in nieuwe fase'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
RTL

Oekraïne is dit weekend bestookt met enorme aantallen projectielen. Gisteren ging het om zo'n 250 drones en 14 raketten, vandaag om 298 drones en 69 raketten. Twee dagen op rij een enorme aanval, dat komt niet vaak voor. Correspondent Jeroen Akkermans en defensie-expert Patrick Bolder spreken van een nieuwe fase in de oorlog.

De luchtaanvallen waren in verschillende steden. Kyiv was doelwit, de westelijke regio Chmelnytsky en het zuidelijke Mykolajiv. Er zijn zeker 12 doden gevallen, maar mogelijk stijgt dat aantal nog. "Dat het aantal nog relatief laag is, komt omdat iedereen voorzorgsmaatregelen neemt, en veel mensen weer de nacht in de metro hebben doorgebracht", zegt Akkermans vanuit Oekraïne.

De aanval van vannacht was ook erg lang, zegt verslaggever Chris Colijn, die in Kyiv woont. "In totaal duurde het luchtalarm in Kyiv zes uur, omdat er steeds weer nieuwe golven drones en raketten kwamen."

Oekraïners zijn weer massaal in de ondergrondse metrostations te vinden.© AP
Oekraïners zijn weer massaal in de ondergrondse metrostations te vinden.

De aanvallen tonen aan dat Rusland zeker niet uit is op een snel staakt-het-vuren, ook al is er de afgelopen tijd over gesproken. Bolder: "Iedere keer als er toenadering lijkt te komen, escaleert Rusland met nieuwe aanvallen. Poetin is niet uit op een snel bestand."

Luchtafweer kan niet alles tegenhouden

De aanvallen op de Oekraïense steden komen in een periode dat de Amerikaanse steun juist afbrokkelt. Rusland vuurt zoveel drones en raketten af, dat ze door het luchtafweergeschut onmogelijk allemaal tegengehouden kunnen worden. "Poetin heeft een vrij arrogante houding", zegt Bolder. "Hij laat zien: 'wij hebben de middelen, je kunt hier alleen onderuit als je doet wat wij willen'."

Dit zijn beelden van de grootschalige drone- en raketaanval:
 

Poetin komt volgens Bolder dan ook met een lijst met wensen over wát hij zou willen tijdens de besprekingen. Maar die wensen kennen we al, en zijn onbespreekbaar voor Oekraïne. Dan hebben we het over de vier gebieden die Poetin wil hebben, de NAVO die teruggeduwd moet worden en daarnaast vraagt hij telkens om een nieuwe regering in Kyiv. "Dat is onacceptabel voor Oekraïne, en dus zal er geen snel einde aan deze oorlog komen."

Bevolking weer de metro's in

Ondertussen neemt de druk op de bevolking in Oekraïne toe. Er waren tijden dat het luchtalarm weinig indruk maakte, maar de angst neemt toe, zegt Akkermans. "Als er steeds vaker aanvallen zijn, ga je maatregelen nemen. De volle metro's zijn een indicatie hoe serieus de bevolking het neemt, en dat is precies wat Rusland wil bereiken."

Chris Colijn zegt dat iedereen op straat in Kyiv erover praat. "Mensen proberen samen de moed erin te houden. Ik was gisteravond bij een concert, de zanger begon met 'de Russen probeerden ons vannacht weer stil te krijgen, maar wij geven nooit op'."  

Ook Colijn zegt: "Het is opvallend dat er nu twee dagen op rij zo’n grote aanval is, dat is al lang niet meer gebeurd. En het stemt niet gerust dat Rusland zijn wapens steeds verbetert. Oekraïense militair analisten melden dat de Russische drones nu bijvoorbeeld sneller vliegen, omdat er een betere motor in zit dan voorheen."

Het gevaar is natuurlijk dat Oekraïne uitgeput raakt. Dat de luchtafweer de aanvallen niet aankan en er steeds meer drones en raketten doelen gaan raken. "Rusland probeert de bevolking op de knieën te krijgen", zegt Akkermans.

Rusland neemt VS niet serieus

De besprekingen die zo nu en dan worden gevoerd leiden ook tot niks. Poetin lijkt zo een dubbel spel te spelen, zegt Bolder. Aan de ene kant is er nu een grote gevangenenruil gaande, en stelt hij een document op voor besprekingen. "Maar hij houdt tegelijkertijd de druk er vol op. Dat is typisch voor deze fase."

In onderstaande video zie je hoe Oekraïners wachten op hun geliefden:

Heel serieus neemt Rusland de VS ook niet als onderhandelingspartner, zegt Bolder. "Rusland hoefde niets te doen, en toen had de VS al veel weggegeven, zoals het verlies van grondgebied door Oekraïne en een eventueel NAVO-lidmaatschap."

Krijgsgevangenen

De nabije toekomst zit er dan ook niet rooskleurig uit. "Het boeit Rusland echt niets als het nog even duurt. Het is echt een somber beeld."

Het enige positieve zit hem dan misschien deze week nog in de gevangenenruil. Mannen die worden herenigd met hun families. Akkermans: "Sommigen van hen zaten al drie jaar gevangen. Het is de Oekraïners er alles aan gelegen hen terug te brengen."

Nu, na meer dan 1100 dagen gevangenschap, is Rostislav eindelijk weer vrij. 

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Oorlog in OekraïneLink in bioOekraïne

Laatste video's van RTL Nieuws

 Rostislav werd 1103 dagen vastgehouden door de Russen
Gevangenenruil

Rostislav werd 1103 dagen vastgehouden door de Russen