Ook kinderen doelwit

Bruut seksueel geweld in Darfur: 'Zeven mannen verkrachtten ons midden op straat'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPBruut seksueel geweld in Darfur: 'Zeven mannen verkrachtten ons midden op straat'
RTL

Vrouwen en meisjes lopen bijna voortdurend risico op seksueel geweld in de Soedanese regio Darfur, waarschuwt hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG). De organisatie verzamelde in het afgelopen jaar honderden getuigenissen van vrouwen, die wijzen op bruut geweld en verkrachtingen.

De vrouwen legden verklaringen af over excessief geweld door paramilitairen van de Rapid Support Forces (RSF) die de regio Darfur controleren. Honderdduizenden Soedanezen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld, onder meer naar vluchtelingenkampen in buurland Tsjaad. 

Nachtmerrie

Een 27-jarige vrouw vertelt aan AzG hoe ze werd aangehouden door RFS-strijders. "Ik heb een certificaat voor eerste hulpverlening. De RSF-mannen vonden het in mijn tas en zeiden: jij wil het Soedanese leger genezen, de vijand! Ze verbrandden het, ze namen mij mee en verkrachtten me."

Ze kan er met niemand over praten, het zou een schande zijn voor haar familie. "Ik heb dit nog niet eerder aan iemand verteld. Ik heb er nachtmerries over.” Om veiligheidsredenen willen de vrouwen die hun verhaal hebben gedaan, anoniem blijven.   

Aanvallen op vluchtelingenkampen Darfur kosten 400 mensen het leven
Lees ook

Aanvallen op vluchtelingenkampen Darfur kosten 400 mensen het leven

Een 17-jarige Soedanese vertelt hoe een RSF-strijder tegen haar en een groepje vrouwen zei: "Jullie zijn de vrouwen van het Soedanese leger". Er waren negen mannen. "Ze sloegen ons en ze verkrachtten ons, daar midden op de weg, in het openbaar. Ik ben door zeven mannen verkracht." Ze wou dat ze haar geheugen kon wissen.

Minderjarig

Deze verhalen zijn dagelijkse realiteit geworden in het westen van Soedan. De oorlog duurt al twee jaar. In april veroverden RSF-soldaten het grote vluchtelingenkamp ZamZam, net buiten de hoofdstad van Darfur.

In de regio is een massale vluchtelingenstroom op gang gekomen, naar schatting 800.000 Soedanezen verblijven in kampen over de grens in Tsjaad. Daar heerst behalve angst ook op grote schaal honger.

Oorlog in Soedan© RTL Nieuws
Oorlog in Soedan

Van de 659 slachtoffers van seksueel geweld die Artsen zonder Grenzen het afgelopen jaar sprak, is een op de drie minderjarig. Ook worden kleine kinderen verkracht, jonger dan 10 jaar. In 94 procent van de gevallen gaat het om meisjes en vrouwen.

Oorlogswapen

"Thuis of op straat, als ze bijvoorbeeld water en brandhout halen om te kunnen overleven, nergens voelen de inwoners van Darfur zich meer veilig", zegt Afrika-correspondent Sophie van Leeuwen. "De schijnbaar structurele verkrachtingen brengen een heel volk lichamelijke en psychische schade toe. Het is een oorlogswapen."

De oorlog is twee jaar geleden begonnen. Miljoenen mensen zijn op de vlucht, deze video gaat erover:

"Het is de grootste humanitaire crisis ter wereld."

Hoe groot de totale omvang van het seksueel geweld is, valt in het oorlogsgebied niet te verifiëren, zegt van Leeuwen. "Duidelijk is dat gewone mensen en zelfs kinderen in Darfur op grote schaal worden verkracht."

Het einde van de oorlog is niet in zicht. Terwijl het Soedanese leger de hoofdstad Khartoem dit voorjaar veroverde, is de regio Darfur stevig in handen van de RSF. Goudmijnen in de omgeving zorgen dat de dollars rijkelijk vloeien. En juist daar draait het conflict in Soedan om: vechten om de controle over goud. 

Lees meer over
Sophie van LeeuwenSoedan

Laatste video's van RTL Nieuws

02:50
Pakketautomaten zorgen voor frustratie bij consument
Wat is er aan de hand?

Pakketautomaten zorgen voor frustratie bij consument

  1. 00:28
    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
    14 juli

    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag