Ook 700 mariniers

Spanningen lopen op: Trump stuurt nog eens 2000 militairen Nationale Garde naar Los Angeles

·Aangepast:
© Editorial / AFPSpanningen lopen op: Trump stuurt nog eens 2000 militairen Nationale Garde naar Los Angeles
RTL

De Amerikaanse president Donald Trump stuurt 2000 extra leden van de Nationale Garde naar de grote protesten in Los Angeles. Die keuze zorgt voor extra spanning tussen de lokale gouverneur en de president, en mogelijk ook op straat.

"Op bevel van de president mobiliseert het ministerie van Defensie 2000 extra leden van de Nationale Garde van Californië voor federale dienst ter ondersteuning van ICE en om federale wetshandhavers in staat te stellen hun taken veilig uit te voeren", plaatste Pentagon-woordvoerder Sean Parnell op X.

Dagenlange protesten

Ook is besloten om 700 mariniers die kant op te sturen. Gisteren werden al zo'n 300 soldaten van de Nationale Garde, het reserveleger, ingezet in Los Angeles om te helpen bij het in banen leiden van een derde dag van protesten tegen het immigratiebeleid van Trump. Ook vonden hierbij rellen plaats. 

De Democratische gouverneur van de staat Californië Gavin Newsom heeft de inzet van de Nationale Garde onwettig genoemd. Gisteren werd al bekend dat hij de president wil aanklagen hiervoor.

Los Angeles: politiechef waarschuwt voor 'steeds gewelddadiger' protesten na Trumps militaire interventie
Lees ook

Los Angeles: politiechef waarschuwt voor 'steeds gewelddadiger' protesten na Trumps militaire interventie

Ook in de Amerikaanse stad Dallas, in de staat Texas, kwamen maandagavond honderden mensen bijeen om te protesteren tegen de opgevoerde deportatiepogingen van de Trump-regering, schrijven lokale Amerikaanse media.

Sommige demonstranten hielden borden vast met teksten als: 'stop massadeportaties', 'immigranten maken Amerika weer groot' en 'ik sta voor degenen die dat niet kunnen'. Anderen zwaaiden met Amerikaanse, Mexicaanse en Palestijnse vlaggen. Ze scandeerden leuzen tegen Trump en de Amerikaanse immigratie- en douanedienst.

© Editorial / AFP

"De woede neemt toe onder een deel van de Amerikaanse bevolking omdat we nieuw beleid van president Trump zien", zegt VS-correspondent Erik Mouthaan. "Eerst beloofde hij achter illegale immigranten aan te gaan als ze misdrijven zouden begaan. Maar nu pakt hij eigenlijk iedereen aan en doet dat ook nog eens hardhandig."

Conflict gouverneur en president

"In principe is de verkozen gouverneur de baas in zijn of haar staat", legt Mouthaan uit. "En deze gouverneur, Gavin Newsom, zegt eigenlijk: 'We komen er zelf wel uit. We lossen het wel op.' Hij wil geen soldaten. En toch besloot het Witte Huis daar wel toe. Voor het eerst in 60 jaar ging de VS daarmee in tegen de wil van een staat."

"Voor Newsom, die mogelijk presidentskandidaat wordt bij de Democraten voor de volgende verkiezingen, is dit een bewijs dat Trump een autoritaire leider wil zijn", zegt Mouthaan. "Trump ziet dat weer heel anders. Hij vindt dat de volgens hem linkse staten de controle over hun straten kwijt zijn en denkt: als zij het niet oplossen, dan doe ik het wel."

De protesten van demonstranten lopen soms flink uit de hand, zo zie je in deze video:

Lees meer over
Donald TrumpVerenigde Staten

Laatste video's van RTL Nieuws

02:50
Pakketautomaten zorgen voor frustratie bij consument
Wat is er aan de hand?

Pakketautomaten zorgen voor frustratie bij consument

  1. 00:28
    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
    14 juli

    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag