Rechter beslist: pro-Palestijnse activist Mahmoud Khalil moet worden vrijgelaten

Een rechter in New York heeft geoordeeld dat de regering van Trump de opgepakte Columbia University-student en pro-Palestijnse activist Mahmoud Khalil niet langer kan vasthouden. Volgens de rechter kan de regering geen buitenlandse belangen aanvoeren om de aanhouding nog langer te rechtvaardigen.
Het gerechtelijke bevel tot Khalils vrijlating treedt vrijdag in werking.
Aanwezigheid schadelijk voor VS
Khalil werd in maart opgepakt door de immigratiepolitie en zit sindsdien vast in Louisiana. Hij werd gearresteerd op grond van een vrijwel nooit toegepaste bepaling uit de Amerikaanse immigratiewet.
Die stelt dat de minister van Buitenlandse Zaken buitenlanders mag laten uitzetten als hun aanwezigheid 'schadelijk is voor de buitenlandse belangen van de Verenigde Staten'. Zijn permanente verblijfsvergunning ('green card') werd ingetrokken.
Eind mei bepaalde de rechter al dat het plan om Khalil uit te zetten mogelijk in strijd is met de grondwet. Khalil had betoogd dat zijn beoogde deportatie ingaat tegen het recht op vrije meningsuiting, een grondrecht.
Grote protesten
Na de aanhouding van Khalil ontstonden grote protesten, onder andere bij de Trump Tower in New York. Joodse demonstranten namen het op voor Khalil en bijna honderd mensen werden gearresteerd. Trump zei hierna dat hij nog meer pro-Palestijnse studenten wilde arresteren.
Khalil was een van de hoofdonderhandelaars met schoolbestuurders voor de pro-Palestijnse studentenprotesten, van wie sommigen vorig jaar tentenkampen opzetten op het terrein van Columbia en urenlang de controle over een academisch gebouw overnamen voordat Columbia de politie inschakelde om ze te arresteren. Hij was zelf niet een van de tientallen studenten die het gebouw toen bezetten.
