'Betalingsdienst Worldline stond jarenlang fraude van webwinkels toe'

De beursgenoteerde betalingsverwerker Worldline, dat jaarlijks 500 miljard euro aan transacties verwerkt, zou er bewust voor hebben gekozen om een oogje dicht te knijpen voor frauderende webshops. Dit was goed voor de eigen verdiensten, maar mogelijk zijn tienduizenden consumenten opgelicht.
Het Franse betaalbedrijf, vergelijkbaar met het Nederlandse Adyen en het Zweedse Klarna, negeerde waarschuwingen van de risicoafdeling van het bedrijf en koos er bewust voor frauderende klanten te behouden, omdat ze veel omzet opleverden. Dit blijkt uit onderzoek van het NRC.
Producten nooit geleverd
Het bedrijf is ook actief in Nederland en is een dienst die ervoor zorgt dat consumenten gemakkelijk kunnen betalen, zoals het betalen bij een webshop met je bankpas, je creditcard of met Paypal en zorgt ervoor dat je bij winkels en in de horeca kunt pinnen.
De klanten van Worldline zijn webshops en bedrijven, die hiervoor een vergoeding per transactie aan Worldline betalen.
Duizenden consumenten werden via webshops en websites opgelicht.
Zo bestelden consumenten producten die nooit werden geleverd of kregen consumenten ongemerkt een abonnement op een website aangesmeerd, waarna het geld automatisch van hun creditcard werd afgeschreven, schrijft NRC.
Hoge fraudepercentages
Het NRC onderzocht samen met twintig internationale media vertrouwelijke documenten en gegevens van Worldline en ontdekte zo dat Worldline regelmatig wegkeek bij klanten met hoge fraudepercentages.
Wanneer in maart 2020 gevreesd wordt dat creditcardbedrijf Visa aan de bel gaat trekken vanwege hoge percentages fraude door Worldline-klanten, blijkt uit het onderzoek dat klanten met hoge fraudepercentages in een andere divisie van het concern worden ondergracht, om de cijfers mooier te maken. Een andere oplossing is om fraude anders te tellen of op papier meer omzet door een bedrijf te pompen waardoor de fraudepercentages dalen. Worldline zorgt er zo voor dat fraude beter wordt verborgen, in plaats van dat het wordt bestreden.
Global Collect Services
Ook bij de Nederlandse tak van het bedrijf, Global Collect Services (GCS) speelden problemen rond dubieuze klanten.
In 2022 begon De Nederlandsche Bank (DNB) een onderzoek naar Global Collect Services en de manier waarop het bedrijf zijn klanten screent. De uitkomst van het onderzoek is alleen niet bekend. Zowel het Global Collect Services als DNB geeft aan NRC geen details over de uitkomst van dat onderzoek. "Als toezichthouder is het ons wettelijk verboden informatie over specifieke instellingen te delen."