'Bloedheet weekend'

Zuid-Europa wacht 'bloedheet weekend': temperaturen tot 42 graden

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© EPAZuid-Europa wacht 'bloedheet weekend': temperaturen tot 42 graden
RTL

Delen van Europa zuchten onder de hitte. In Spanje en Portugal stijgt het kwik de komende dagen naar 40 graden. Een temperatuur die in het zuidelijke puntje van Italië, Griekenland, de Balkan en Turkije ook (bijna) wordt aangetikt.

Op de temperatuurkaart kleuren landen in zuid(oost)-Europa de komende dagen dieprood. "In Griekenland is het heel erg heet", zegt Martijn Dorrestein, meteoroloog bij Buienradar. "Op bijvoorbeeld Rhodos is het warm, en in Athene is het ook al ruim boven de 30 graden. In Turkije is het al 40 graden en in het zuidelijke puntje van Italië wordt het warmer dan 35 graden." Hetzelfde geldt voor de Balkan.

Temperatuurkaart voor morgen via Buienradar.© Buienradar
Temperatuurkaart voor morgen via Buienradar.

Op het Griekse eiland Chios werd begin deze week de noodtoestand uitgroepen. Op het eiland woeden meerdere grote branden. De Griekse politie heeft een Georgische vrouw gearresteerd. Zij wordt ervan verdacht een sigaret te hebben weggegooid waardoor de branden zijn veroorzaakt. 

Door hitte, droogte en wind kunnen die om zich heen grijpen. In drie dagen tijd is 4.000 hectare grond verwoest. Meerdere dorpen zijn ontruimd.

'Bloedheet weekend' 

In Spanje en Portugal stijgt de temperatuur ook richting de 40 graden. Vooral binnenlands wordt het extreem warm omdat die delen van de landen niet worden afgekoeld door relatief koele wind vanaf zee. De Spaanse stad Sevilla staat temperaturen boven de 40 graden te wachten. In het binnenland van Portugal is dat niet anders.

Temperatuurkaart voor zondag via Buienradar.© Buienradar
Temperatuurkaart voor zondag via Buienradar.

"Het wordt daar een bloedheet weekend", zegt Dorrestein. Hij noemt het extreem weer, maar dat is niet uitzonderlijk in deze tijd van het jaar. "We hebben de langste dag van het jaar achter de rug. De zon staat loodrecht op de aarde, dus hij kan goed schijnen waardoor het snel opwarmt."

"Doorgaans is het in juli en augustus wel heter dan in juni", gaat hij door, "want dan heeft aarde al meer tijd gehad om op te warmen. Maar deze temperaturen eind juni zijn niet uitzonderlijk. Sowieso worden hoge temperaturen steeds minder bijzonder. We wennen aan de gekke hitte in Europa."

Frankrijk 

De warmte in Zuid-Europa heeft geen invloed op de temperatuur bij ons, zegt Dorrestein. "De Pyreneeën vormen een natuurlijke grens tussen Frankrijk en Spanje en houden zo veel weer tegen."

Gisterenavond zorgde een zware onweersbui in Parijs voor veel schade. Het was 35 graden in de metropool, er stond veel wind en het regende hard. Door de vele regenval stroomden metrostations vol water en stonden straten blank. Ook andere delen van Frankrijk hadden last van noodweer. In ieder geval twee mensen kwamen om het leven en 100.000 huishoudens zitten zonder stroom. 

In Frankrijk wordt het de komende dagen nog warmer. Uiteindelijk zal de warme lucht vanuit dat land Nederland verwarmen. Volgende week dinsdag kan het in Frankrijk lokaal ook rond de 40 graden worden, ziet Dorrestein. In De Bilt wordt dan een temperatuur van 32 graden verwacht. "In Frankrijk blijft het na dinsdag nog warm, maar bij ons koelt het dan weer af."

Lees meer over
BuienradarOpwarming aardeWarmteSpanjePortugalGriekenlandItalië

Laatste video's van RTL Nieuws

00:28
Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
14 juli

Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag

  1. 00:28
    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
    RTL Nieuws

    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag