Na 50 jaar wachten en verzet krijgt dader moord VS alsnog doodstraf

In de Amerikaanste staat Mississippi is gisteren de 79-jarige Richard Gerald Jordan geëxecuteerd. Jordan zat al sinds 1976 vast en was sindsdien in afwachting van zijn doodsvonnis. In de staat Mississippi zat niemand langer vast in afwachting van zijn doodstraf.
Jordan was Vietnam-veteraan toen hij in 1976 de vrouw van een bankmedewerker vermoordde en om losgeld vroeg.
Vermoord in bos
Hij belde naar de bank om zogenaamd geholpen te worden, kreeg de naam van een medewerker en zocht zijn naam vervolgens op in het telefoonboek, wetende dat hij niet thuis zou zijn. Daar trof hij het slachtoffer, Edwina Marter, aan.
Marter werd uiteindelijk door Jordan gedood in een bos waarna hij haar man belde en om 25.000 dollar losgeld vroeg.
Jordan werd gisteren om het leven gebracht door een dodelijke injectie. De manier waarop dit gebeurde, was voor hem reden om zich lang te blijven verzetten tegen de uitvoering van zijn straf. De veteraan, die leed aan ptss, vond die inhumaan.
Jordan en veel andere terdoodveroordeelden klaagden de staat Mississippi aan omdat ze tegelijkertijd met drie middelen zouden worden geïnjecteerd. Die aanklacht werd verworpen.
Meermaals uitgezonden
Ook waren er veel mensen die vonden dat Jordan geen eerlijk proces heeft gekregen. Ze wezen op het feit dat hij driemaal achter elkaar is uitgezonden naar Vietnam en de traumatische gevolgen die dat op hem zou hebben gehad. Deze gebeurtenissen zouden niet ter sprake zijn gekomen in de rechtszaak van Jordan.
Voor de nabestaanden van Edwina Marter was dat ook niet nodig, zij hadden genoeg gehoord. "Dit had al veel eerder moeten gebeuren", zei een zoon van het slachtoffer die ten tijde van de moord elf jaar oud was. De man van Marter: "Ik heb niet zo'n zin om hem het voordeel van de twijfel te geven. Hij moet worden gestraft."
Vlak voordat Jordan gisteren om het leven werd gebracht, kreeg hij nog de tijd voor een laatste woord. "Ik wil mijn excuses aanbieden aan de familie van het slachtoffer." Daarna bedankte hij zijn aanwezige vrouw en advocaat en vroeg ook hen om vergeving. "Ik zie jullie aan de andere kant."
De man en twee kinderen van het slachtoffer waren niet aanwezig.
Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?
Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.